Закон і Бізнес


Затягнути паски всім


№4 (1458) 01.02—07.02.2020
15884

Наступного тижня Прем’єр має прозвітувати, як він планує обмежити апетити чиновників. А поки що в цьому вправляються народні обранці, пропонуючи різні способи затягування пасків.


Найрадикальніший підхід запропонували у фракції ВО «Батьківщина». На думку лідера об’єднання Юлії Тимошенко, потрібно встановити єдину верхню межу заробітних плат усіх керівників підприємств державного сектору, а також держслужбовців і працівників установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету.

Згідно з проектом №2798 таку планку пропонується встановити на рівні 10 мінімальних зарплат (наразі — 47,2 тис. грн.). Причому йдеться про сумарне обмеження нарахованих сум, включно з доплатами та преміями. Мовляв, таких високих зарплат для посадовців немає навіть у країнах Європейського Союзі, натомість прості чиновники отримують далеко не європейську винагороду за свою працю.

Якщо, скажімо, у фракції «ЄС» (проект №2750) пропонують заощадити переважно на окладах міністрів, то ВО «Батьківщина» вважає, що під обрізання мають потрапити всі: від урядовців до суддів і прокурорів.