Закон і Бізнес


Крок до мантій


№4 (1458) 01.02—07.02.2020
5395

Велика палата Верховного Суду розблокувала процес призначення суддів у межах конкурсу, що був оголошений у липні минулого року. Наразі аргументація такого рішення невідома.


Як повідомлялося раніше, Касаційний адміністративний суд рішенням від 9.10.2019 задовольнив позов судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Софії Данилів. КАС погодився, що умови конкурсу на 505 вакантних посад, оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів, дискримінує діючих законників, які мали бажання перевестися до іншої установи. Однак ВККС позбавила їх права взяти участь у цьому конкурсі.

До речі, цю позицію поділяли і окремі члени ВККС, зокрема, Юрій Титов, що й викладено ним в окремій думці. Також відзначалося, що комісія свавільно скоротила кількість вакансій, на які оголошувався конкурс.

Проте у ВП ВС дійшли протилежного висновку й скасували це рішення КАС у справі №9901/378/19 та відмовила в задоволенні позовних вимог. Це дає можливість Вищій раді правосуддя продовжити процедуру призначення.

Нагадаємо, у серпні ВККС повідомила, що визначила 467 переможців конкурсу і надіслала до ВРП відповідні матеріали з рекомендаціями про призначення кандидатів на посади у 263 загальних місцевих судах. Тепер Рада має визначитися із внесенням подань Президентові про такі призначення.