Закон і Бізнес


Публікація прізвищ учасників судового процесу порушує право на повагу до приватного життя — ЄСПЛ


29.01.2020 11:46
3936

Троє заявників поскаржились в ЄСПЛ на розкриття їх осіб в судових рішеннях та на неналежне функціонування системи правосуддя, за що отримали 2600 євро компенсації моральної шкоди.


Про це йдеться у справі «X та інші проти Росії» (заява № 66158/14), передає «Закон і Бізнес» з посиланням на «ECHR. Ukrainian Aspect».

Директор дитячого садочку завинила X та Y тим, що розповіла персоналу установи інформацію про усиновлення дітей та зміну їхніх імен. Це стало предметом судового розгляду, який завершився рішенням про компенсацію завданих збитків. Але при цьому сам суд опублікував рішення на свойому сайті, не приховуючи осіб позивачів.

Хоча рішення суду було видалене з усіх загальнодоступних інтернет-ресурсів, а керівник установи приніс вибачення, X та Y подали позови, стверджуючи, що їм була завдана шкода. Також було подано скарги до Вищої ради юстиції. Але обидва провадження не мали успіху. Справи по суті не розглядалися.

Тоді вони звернулися до ЄСПЛ. Посилаючись, зокрема, на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя), X та Y скаржилися на публікацію в Інтернеті органами влади судового рішення в повному обсязі, яке містило їх імена та імена їх усиновлених дітей, що порушувало конфіденційність процесу усиновлення.

Суд у Страсбурзі дійшов висновку, що процедура судового захисту не була ефективною і констатував порушення статті 13 разом зі статтею 8 Конвенції.

ЄСПЛ також постановив, що Росія повинна виплатити Х та Y 2 600 євро компенсації моральної шкоди.

Закон і Бізнес