Закон і Бізнес


Не вилучати, а копіювати


№3 (1457) 25.01—31.01.2020
4705

Закони з умовною назвою «Маски-шоу стоп» так і не стали належною перепоною для зловживань органів досудового розслідування стосовно підприємців. Адже власники арештованого майна можуть лише сподіватися на добру волю прокурора щодо його повернення.


Аби слідчі не могли блокувати роботу підприємств, особливо в ІТ-галузі, пропонується вдосконалити порядок застосування окремих заходів забезпечення. Відповідні положення передбачені в проекті «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України» (№2740).

Зокрема, особа, стосовно якої (у тому числі її майна) вчиняються процесуальні дії, повинна бути наділена правом оскаржити рішення про тимчасове вилучення речей та документів. Також має бути встановлена заборона на вилучення пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації або їх складових, якщо знаряддям, засобом або предметом кримінального правопорушення виступає інформація, що в них міститься.

Одночасно пропонується запровадити відповідальність за умисне порушення слідчим або прокурором установленого в КПК порядку тимчасового доступу до речей та документів або тимчасового вилучення чи арешту майна, якщо це завдало істотної майнової шкоди їх власнику (законному володільцю). Причому — до 12 років позбавлення волі з конфіскацією.