Закон і Бізнес


Реформатори в білих шатах

Ліки невдовзі повинні подешевшати, але якою ціною?


Незважаючи на зміни, співпрацю з міжнародними організаціями не слід припиняти, адже під загрозою може опинитися постачання більшості ліків, зокрема вакцин.

№3 (1457) 25.01—31.01.2020
Марина ЛІБЕРМАН
5091

Повернути можливість державним підприємствам закуповувати ліки та зекономити на послугах міжнародних організацій пропонують народні депутати. Вони вважають, що корупцію ми вже перемогли.


Прозорі та сприятливі

Протягом останніх 10 років Україна спробувала закуповувати ліки як самостійно — через державні підприємства, так і через міжнародні організації. Водночас корупційні скандали довкола медикаментів не закінчувалися. Тож, подумавши, народні обранці вирішили, що вже настав час «професійних і неупереджених», які здатні від імені держави працювати на свою кишеню.

Місцем для підтримки таких рішень став Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Він розглянув ряд законопроектів, які, на думку депутатів, здатні зробити ліки для українців дешевшими.

Під час обговорення зазначалося, що ініціативи спрямовані на створення прозорих і сприятливих умов для проведення державних закупівель. Тож невдовзі настане час, коли потреби медичних закладів забезпечуватимуться своєчасно, а хворі отримуватимуть дешеві ліки прямо на місцях, адже Національна служба здоов’я створює передумови для цього.

Як зазначив голова комітету Михайло Радуцький, «запропоновані зміни до чинного законодавства дозволять у тому числі вчасно забезпечувати пацієнтів безоплатними ліками, оперативно реагувати на критичні епідеміологічні ситуації, а також ліквідувати практику дискримінації національного виробника в централізованих закупівлях медичних товарів». Та чи буде все так, як обіцяють парламентарі?

Входячи в піке

Першим розглядали проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я» (№2538). Історія розпочалася ще у 2015 році, коли як тимчасовий захід вирішили залучити до закупівлі ліків міжнародні організації. У 2018-му створили Державне підприємство «Медичні закупівлі України», яке повинне перебрати на себе функції щодо придбання медикаментів.

Парламентарі планують унормувати саме цей алгоритм. Адже, на їхню думку, процедура закупівель через міжнародні організації не є зручною, відповідно, пацієнти можуть невчасно отримувати лікарські засоби.

Та чи після усунення міжнародних організацій не повторяться корупційні скандали? Як стверджує директор ДП «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов, громадяни можуть бути спокійні. На підприємстві діє сувора антикорупційна програма, покликана нівелювати корупційні ризики. Проте кошти, які за свою роботу отримуватиме держпідприємство, у рази менші за суми, які ми сплачуємо міжнародним організаціям.

Якщо ж проект №2538 буде підтримано, то міжнародні закупівлі будуть продовжені до 2022 року. Перш за все ті, які стосуються вакцин.

Крім того, стало відомо, що в Україну надійшли далеко не всі ліки за замовленнями 2018, та 2019 років. Крім того, доволі часто трапляються випадки неналежного транспортування ліків, вони затримуються на митниці. За таких умов держава змушена постійно проводити переговори та діставати пояснення: слід допускати препарати на нашу територію чи партія повинна бути відкликана.

Як запевнив перший заступник міністра охорони здоров’я Андрій Семиволос, «якщо виникають такі питання й неможливо використовувати саме цю партію ліків, вона повертається. І тоді виробник має поставити собі в план за ті кошти, які йому вже були сплачені, виготовлення нової». Він заспокоїв, що робоча група збирається двічі на тиждень, отже, за здоров’я громадян б’ються без перерв.

Гарантовані державою

Водночас нагальним залишається питання співпраці ДП «Медичні закупівлі України» та НСЗ. Так, упродовж 2020 року можливі випадки, коли хворий звертатиметься до медичного закладу, але препаратів, яких він потребуватиме, не знайдуть. Адже НСЗ не зможе за них заплатити.

З одного боку, є послуга, яку оплачує НСЗ, з другого — ліки, які закуповують централізовано й мають надати пацієнтові одночасно з медичною допомогою. Проте, реалії сумні, адже, як стверджують у Міністерстві охорони здоров᾽я, розв’язання проблеми вимагатиме принаймні року. Планувати в державі не навчились, як і рахувати кошти.

Як стверджує А.Жумаділов, «планування й, відповідно, контроль за тим, щоб плани здійснювалися, ми будемо робити більш функціональними та жорсткими».

Отже може статися так, що кошти на місцях будуть виділені, але ціни на ліки зростуть у рази. Боротись із цим реформатори в білих шатах планують шляхом унесення змін до Податкового кодексу. На їхню думку, можна власне невміння рахувати перекласти на плечі іншого комітету.

Автори законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету» (№2539) пропонують тимчасово, до 1 січня 2023 року, звільнити від обкладання податком на додану вартість усі операції щодо ввезення та постачання лікарських засобів і медичних виробів, які закуповуватиме МОЗ, а також не нараховувати податок на прибуток на різницю, що виникає в закупівельної агенції внаслідок операцій щодо безоплатної передачі лікарських засобів, придбаних за кошти державного бюджету або на гранти Глобального фонду.

Також на засіданні комітету розглянули питання, яке стосувалося придбання медзасобів. Адже міжнародні закупівлі розглядались як тимчасовий механізм. Тож закон, яким їх було запроваджено, втрачає силу 1.04.2020. Верховна Рада 19.09.2019 прийняла закон «Про публічні закупівлі» в новій редакції, дію механізму продовжено до 31.03.2022. Але новий акт набуває чинності через 6 місяців із дня його опублікування, тобто з 20.04.2020. Це значить, що на 20 днів закупівлі можуть бути заблоковані взагалі. Тож із метою недопущення колапсу внаслідок неузгодженості в строках до закону «Про публічні закупівлі» слід унести зміни.

Зважаючи на наявні в законодавстві колізії та відсутність єдиного плану дій, у 2020 році українців очікують нові корупційні скандали довкола медикаментів. Про гарантовані державою програми доведеться забути. Тому краще накопичувати кошти, доки здоровий, адже стрімко набуває популярності медичний туризм.