Закон і Бізнес


Про повернення судового збору


№3 (1457) 25.01—31.01.2020
6509

Поняття «закриття провадження у справі» та «закриття касаційного провадження» є різними за правовими наслідками. Тож у разі відмови від касаційної скарги судовий збір не повертається.


Такого висновку дійшла об’єднана палата Касаційного адміністративного суду у справі №816/731/16.

Позивач звернувся до КАС із касаційною скаргою, в якій просив скасувати рішення апеляційної інстанції, а справу повернути до неї для продовження розгляду. Пізніше надійшло клопотання про відмову від касаційної скарги на підставі ч.5 ст.337 Кодексу адміністративного судочинства та повернення судового збору.

Проте повернення збору можливе тільки в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову й така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях (п.5 ч.1 ст.7 закону «Про судовий збір»).

Суд зазначив, що наслідком закриття провадження у справі є відсутність (скасування) рішення, яким закінчено розгляд справи по суті. Натомість закриття касаційного провадження призведе до залишення в силі рішення апеляційного суду. Тому КАС дійшов висновку, що повернення збору в разі закриття касаційного провадження законом не передбачено, що унеможливлює задоволення клопотання про повернення коштів.