Закон і Бізнес


Запрограмовані на кошмар


№3 (1457) 25.01—31.01.2020
3530

Уряд уже визнав, що від розширення сфери застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій буде більше шкоди, ніж користі. І запропонував зменшити санкції за незастосування РРО. Та нардепи вважають, що цього недостатньо.


Представник фракції «ОПзЖ» Наталія Королевська пропонує піти далі й поки що відмовитися від застосування програмних РРО взагалі. Ця ідея реалізована в проекті «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України» (№2711-1).

Документ зареєстрований як альтернативний до урядового. Передбачено відмовитися від упровадження програмних РРО, доки безпечність і надійність їх функціонування не будуть гарантовані. Адже, як визнають і в Уряді, це не залежить від бізнесу, а є виключно відповідальністю контролюючих органів.

Заради справедливості пропонується встановити штраф за невикористання РРО в розмірі 1 грн. за перше порушення. І тільки за наступні впродовж року — 100% вартості товарів або послуг. Відповідно, слід відмовитися від механізму «кешбек», аби скарги споживачів на невидачу чека не використовувались як спосіб «кошмарення» конкурентів.

Також підприємцям дозволять використовувати РРО, які були придбані в період, коли вони значились у реєстрі. Тобто їх подальше виключення із цього переліку не повинне тягти за собою обов’язок придбавати новий реєстратор.