Закон і Бізнес


Відсоток у майбутнє


Білявий і блакитноокий відставний офіцер з «Мертвих душ» Миколи Гоголя також мав чимало благих намірів.

№3 (1457) 25.01—31.01.2020
3447

Чому б українцям не жити, наче шейхи? Над цим замислився нардеп Дмитро Костюк і запропонував створити спеціальний фонд, що акумулюватиме гроші для виплат у майбутньому.


Проект закону «Про економічний паспорт українця» (№2754) має стати відповіддю на відплив населення з України. На думку парламентаря, створення спеціального Фонду майбутнього вже через 18 років суттєво підвищить добробут українців.

Там мають акумулюватися кошти в розмірі 1% від реалізації всіх корисних копалин, видобутих на території нашої країни. Щоправда, гроші розподілятимуть лише між народженими в Україні після 1.01.2021, які проживуть у ній всі 18 років. Тоді після досягнення повноліття, тобто десь у 2039 році, їм виплатять силу-силенну грошей. Утім, політик навіть не обтяжив себе приблизними підрахунками, який капітал можна зосередити у фонді та якими приблизно будуть суми виплат.

За приклад нардеп узяв Об’єднані Арабські Емірати, де, на його думку, кожен громадянин отримує свій відсоток від продажу нафти й це забезпечує гідний рівень життя. Хоча насправді в ОАЕ все залежить від шейха (який править одним із 7 еміратів або за сумісництвом є президентом ОАЕ), невідворотності покарань за корупцію та високих соціальних гарантій, але тільки для громадян країни. Високий рівень добробуту забезпечують іноземці, які працюють на низькооплачуваних роботах.

Натомість в Україні ідея фікс із фондом завершиться тим, що або його кошти банально витратять на утримання апарату й розкрадуть, або молодь, отримавши кошти, швидесенько виїде за кордон. На заробітки в ті самі ОАЕ.