Закон і Бізнес


Філії в реєстрі


№2 (1456) 18.01—24.01.2020
3842

Усі філії та представництва іноземних компаній в Україні потрібно взяти на облік, аби вони не мали проблем з українським законодавством. Із такою законодавчою ініціативою вийшов Уряд.


Проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави» (№2716) покликаний упорядкувати правовий статус відокремлених підрозділів зазначених юросіб.

Зокрема, визначається список документів, які слід подати на реєстрацію, а також відомості щодо філії чи представництва. Утім, і після внесення до державного реєстру вони не набуватимуть статусу юрособи, що прямо передбачено в змінах до ч.3 ст.95 Цивільного кодексу.

Також деталізується порядок припинення діяльності філії (представництва) та порядок задоволення претензій кредиторів. Зокрема, якщо в підрозділу не вистачатиме майна на покриття боргів, можна буде звертатися до материнської компанії для задоволення вимог.

Причому саме запровадження ефективної та максимально швидкої й необтяжливої процедури припинення діяльності філій та представництв, на думку Уряду, має серед іншого привабити іноземних інвесторів.