Закон і Бізнес


Мові відмовили


№5 (1095) 02.02—08.02.2013
3050

Колегія Конституційного Суду відмовила у відкритті провадження у справі про офіційне тлумачення положень закону «Про засади державної мовної політики» і про визнання його неконституційним.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі КС, колегія суддів КС прийняла відповідні ухвали. Так, 29 січня вона відмовила у відкритті провадження за зверненням Львівської міської ради про офіційне тлумачення низки положень «мовного» закону, а 30 січня — за поданням 51 народного депутата про визнання цього закону неконституційним у зв’язку з порушенням процедури його ухвалення. Нині на вивченні колегії перебуває ще одне подання 51 нардепа щодо конституційності згаданого закону.

Як відомо, 17 жовтня 2012 р. до КС надійшли два подання від 51 народного депутата про оцінку конституційності положень закону про засади державної мовної політики, а також про оцінку конституційності цього акта у зв’язку з можливим порушенням процедури його розгляду та ухвалення.

Нагадаємо, Одеська обласна та міська ради, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Севастопольська, Дніпропетровська та Луганська міськради, Краснолуцька міськрада (Луганська обл.), Запорізька, Донецька, Херсонська, Миколаївська та Дніпропетровська облради вже прийняли рішення про визнання російської мови регіональною.

Угорська мова стала регіональною у м.Берегове (Закарпаття), молдовська (румунська) — в с.Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в с.Біла Церква Рахівського району Закарпатської області.