Закон і Бізнес


ВРП підтримує ініціативу щодо видачі новими судами довідок про виплату пенсії суддям ліквідованих судів


17.01.2020 09:55
4827

Ліквідація, реорганізація чи перейменування суду не може бути підставою для відмови у видачі іншим судом або органом державної влади довідок для перерахунку щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці.


Такий консультативний висновок надала Вища рада правосуддя до законопроекту № 2626 «Про внесення зміни до статті 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо пенсійного забезпечення та щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці», передає «ЗіБ».

Як зазначено у висновку ВРП, законопроектом пропонується доповнити статтю 142 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» частиною шостою, якою передбачити, що видача документів, які стосуються персональних даних судді, перерахунку судді грошових сум на утримання його у відставці або пенсійних платежів при відсутності ліквідаційної комісії відповідного суду, покладається на новостворені суди: Верховний Суд, апеляційні суди та місцеві суди відповідної спеціалізації.

Ліквідація, реорганізація чи перейменування суду, в якому раніше працював суддя у відставці, на думку Вищої ради правосуддя, не може бути підставою для відмови у видачі іншим судом або органом державної влади довідок для перерахунку щомісячного довічного грошового утримання, необхідних суддям у відставці.

Це відповідатиме принципу правової визначеності закону, що гарантований Конституцією України.

Законопроект № 2626 спрямований на забезпечення прав і гарантій суддів, які пішли у відставку з судів, що у подальшому були ліквідовані, та внесений відповідно до вимог законодавства.

Також цілком обґрунтованою є запропонована законопроектом зміна щодо того, що особові справи суддів ліквідованих або реорганізованих судів зберігаються у судах, на які покладено обов’язок видачі відповідних документів та довідок.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя підтримує законопроект № 2626.

Закон і Бізнес