Закон і Бізнес


Які ваші методи?


№2 (1456) 18.01—24.01.2020
4054

Аби потім не сперечатися з митниками, суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності може заздалегідь з’ясувати деякі питання, наприклад щодо класифікації та визначення країни походження товару. Однак часто-густо спори виникають не через це.


Розмір митних платежів насамперед залежить від визначення вартості товару, що, як правило, і породжує спір. Тож Уряд розробив проект «Про внесення змін до статті 23 Митного кодексу України» (№2700).

Передбачено можливість заздалегідь отримати від органів доходів і зборів попереднє рішення з питань відповідного методу або критеріїв та їх застосування, які будуть використовуватися для визначення митної вартості відповідно до конкретних обставин.

Це, між іншим, передбачено Угодою про спрощення процедур торгівлі СОТ. Відповідні положення мають бути імплементовані в національне законодавство до 2021 року.

Строк дії такого рішення, що буде обов’язковим для митників, становитиме 3 місяці з дати його винесення, якщо факти й умови, на основі яких воно прийняте, залишатимуться незмінними.