Закон і Бізнес


Інструмент рецензування


№2 (1456) 18.01—24.01.2020
5637

Оцінити роботу адвоката краще за інших можуть його колеги. Питання лише в тому, кому довірити обирати тих, хто буде уповноважений на таку перевірку.


Нині профільний закон передбачає, що ради адвокатів у регіонах створюють комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги. Але такий порядок контролю не влаштовує Координаційний центр з надання БПД. Тому його керівництво ініціювало проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги дітей та осіб з інвалідністю та підвищення якості її надання» (№2704).

У ньому пропонується передати повноваження щодо формування такої комісії Міністерству юстиції, а порядок відбору її членів та механізм оцінювання — КЦ БПД. Останній і пропонуватиме кандидатів до такої комісії — 8 адвокатів і представник центру. За потреби Мін’юст зможе утворювати і регіональні комісії.

Отже, всі адвокати, які співпрацюють з КЦ БПД, потраплять у залежність від такої комісії. Адже вона може поставити хрест на професійній діяльності адвоката, включивши його до «чорного списку» тих, чия робота буде оцінена комісією негативно.