Закон і Бізнес


ЄСПЛ може констатувати порушення прав людини, якщо не реформувати кримінально-виконавчу медицину — Генпрокурор


15.01.2020 17:46
3521

Зростання смертності серед в’язнів може стати підставою для Європейського суду з прав людини констатувати порушення вимог ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо ненадання належної медичної допомоги засудженим та ув’язненим.


Про це йдеться у зверненні Генерального прокурора Руслана Рябошапки  до прем’єр-міністра Олексія Гончарука щодо невідкладного втручання у ситуацію з гальмуванням реформи кримінально-виконавчої медицини, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Офісу Генпрокурора.

Генпрокурор зазначає, що процес планової передачі функцій надання медичної допомоги засудженим та ув’язненим від Міністерства юстиції до Міністерства охорони здоров’я України наразі фактично не завершено. Це негативно вплинуло на стан дотримання конституційних прав в’язнів на охорону здоров’я та призвело до систематичності порушень вимог законодавства у цій сфері. Тільки за останній рік спостерігається зростання смертності серед в’язнів майже на 7% (517 випадків).

Генпрокурор вважає, що це може бути підставою для Європейського суду з прав людини констатувати факти порушень вимог ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в контексті ненадання належної медичної допомоги засудженим та ув’язненим.

У Офісі Генпрокурора підкреслюють, що у серпні 2019 році Генеральна прокуратура вже звертала увагу Кабінету Міністрів щодо ризиків невиконання Концепції реформування пенітенціарної системи України, якою передбачено створення окремої незалежної вертикалі мережі закладів охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України.

Закон і Бізнес