Закон і Бізнес


Суд перевірить на законність діючий склад РСУ


15.01.2020 14:50
3102

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі про визнання діючого складу Ради суддів України нелегітимним та припинення повноважень шести її членів.


Як повідомили «ЗіБ» в ОАСК, позивач просить суд привести склад Ради суддів України у відповідність до положень ст.133 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» та припинити повноваження Андрія Жука, який є суддею ВС у складі Касаційного адміністративного суду; Юрія Власова, який є суддею ВС у складі Касаційного господарського суду; Сергія Єремейчука, який є суддею ВС у складі Касаційного кримінального суду; Андрія Калараша, який є суддею ВС у складі Касаційного цивільного суду; Віктора Маслова, який є суддею Вищого антикорупційного суду України та Валерії Чорної, яка є суддею Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України.

На думку позивача, на сьогодні склад РСУ є нелегітимним, так як порушено основоположний принцип її формування: вищевказані члени обиралися за квотою від місцевих загальних та адміністративних судів, апеляційних господарських судів та апеляційних судів з розгляду цивільних, кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення. З моменту обрання зазначених членів РСУ вони перейшли працювати до інших судів поза межами критеріїв квотності. При цьому, зазначає позивач, наявність представників ВАКС у складі Ради суддів України взагалі не передбачено законом. Ще однією вимогою позову є скасування всіх рішень РСУ, що були прийняті за участю вищевказаних членів з моменту їх призначення на посади суддів ВС та ВАКС.

Суд ухвалив розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Закон і Бізнес