Закон і Бізнес


Рішення українських судів у цивільних справах визнаватимуть у Бразилії


15.01.2020 13:22
2990

Між Україною та Бразилією почне діяти Договір про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах, який, зокрема, передбачає взаємне визнання та виконання судових рішень у цивільних, комерційних та адміністративних справах.


Відповідний проект закону № 0020 «Про ратифікацію Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних справах» прийняла Верховна Рада, передає «Закон і Бізнес».

Даний Договір був укладений 2 серпня 2018 року в м. Бразиліа. Сфера застосування документу  охоплює цивільні, комерційні та адміністративні справи, включаючи визнання та виконання судових рішень у таких справах, а також вироків у кримінальних справах у частині цивільного позову про відшкодування шкоди.

Правова допомога, передбачена Договором, включає вручення документів, збирання і передачу доказів, проведення експертизи, отримання заяв та показань, здійснення забезпечувальних заходів (арешт, конфіскацію та інші заходи стосовно майна чи прав), розподіл та повернення активів, отримання інформації стосовно законодавства та судової практики, надання будь-якого іншого виду міжнародної правової допомоги в цивільних справах, яка не заборонена законодавством Сторін.

Положеннями Договору закріплено гарантії для громадян та юридичних осіб однієї Сторони щодо надання їм на території іншої Сторони такого  самого правового захисту як і громадянам та юридичним особам цієї ж Сторони.

Також положеннями Договору встановлюється механізм взаємного визнання та виконання судових рішень у цивільних справах, зокрема визначаються умови визнання і виконання судових рішень, у тому числі мирових угод, а також вимоги до клопотання про визнання та виконання судових рішень.

Закон і Бізнес