Закон і Бізнес


Старої немає, нової не буде?


№2 (1456) 18.01—24.01.2020
4861

Вища рада правосуддя так і не дочекалася від міжнародних організацій пропозицій щодо членів конкурсної комісії, яка має сформувати нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів.


Як стало зрозуміло на черговому засіданні ВРП, відведений 20-денний строк для таких пропозицій сплив ще 2 січня. Та міжнародні організації ніяк не відреагували на пропозицію подати своїх кандидатів до складу конкурсної комісії.

Тож Рада була змушена внести зміни до власного положення про конкурс, аби уможливити самій собі подовжити цей строк. Адже закон передбачає, що конкурсна комісія може ухвалювати рішення тільки якщо за них проголосують усі три міжнародні експерти. А немає жодного.

Як припускають в експертних колах, такий саботаж з боку іноземних донорів має на меті заблокувати початок роботи комісії, аби вона не взялася за процедуру скорочення складу Верховного Суду. Це дасть час єдиному органові конституційної юрисдикції поставити хрест на реформі суддівського врядування.

Натомість, кількість претендентів на 12 посад у ВККС за останні для подання документів дні прогнозовано зросла — до 189 осіб. Проте, не виключено, що доки парламент не перегляне порядок формування ВККС, їм так і не доведеться взяти участь у конкурсі.