Закон і Бізнес


Про предметну підсудність


№2 (1456) 18.01—24.01.2020
9604

Не може бути скасовано правильне по суті й законне рішення з мотивів порушення, яке не призвело й не могло призвести до неправильного вирішення справи. Зокрема, якщо спір вирішено в окремому позовному провадженні, а не в межах справи про банкрутство.


Про це нагадав Касаційний господарський суд, розглянувши справу №926/358/19 за позовом ПАТ «Укрексімбанк» про визнання незаконним рішення про державну реєстрацію права власності, визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Рішенням Господарського суду Чернівецької області позовні вимоги задоволені повністю. Але постановою Західного апеляційного господарського суду рішення скасовано, а справу направлено для розгляду в межах справи про банкрутство ТОВ «Будинок торгівлі «Рязань».

Утім, постановою від 19.12.2019 КГС скасував постанову ЗАГС, зауваживши, що такий висновок є передчасним. Адже, по-перше, боржник є третьою особою за цим позовом, а не відповідачем. По-друге, вимоги позовної заяви ПАТ «Укрексімбанк» не підлягають вартісній оцінці та є немайновими.

Суперечність правозастосування щодо порядку розгляду спорів у межах справи про банкрутство чи в окремому позовному провадженні, зумовлена нечіткістю правового регулювання та несталістю судової практики, не повинна мати наслідком порушення принципу правової визначеності.