Закон і Бізнес


ВР зробила офіційну заяву щодо катастрофи літака МАУ в Ірані


14.01.2020 17:29
3051

Верховна Рада вимагає від влади Ірану офіційного вибачення за збиття українського літака та виплати компенсацій.


Відповідні положення містяться у прийнятому парламентом проекті постанови № 2726 «Про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з трагічною загибеллю пасажирів літака рейсу PS 752 авіакомпанії Міжнародні авіалінії України внаслідок його збиття Ісламською Республікою Іран», передає «Закон і Бизнес».

У тексті документу зазначається, що Верховна Рада України висловлює глибокі і щирі співчуття родинам і близьким усіх загиблих та парламентам країн, громадяни яких стали жертвами катастрофи 8 січня 2020 року, та колективу авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» у зв’язку із втратою колег, високий професійний рівень яких не викликає жодного сумніву.

Верховна Рада очікує на офіційні вибачення Ісламської Республіки Іран за збиття українського літака та загибель його екіпажу та пасажирів, а також закликає Ісламську Республіку Іран визнати свою повну відповідальність.

Крім того, Верховна Рада наполягає на необхідності проведення прозорого, незалежного та всебічного розслідування обставин цієї трагедії і закликає керівництво Ісламської Республіки Іран до відкритої співпраці з іноземними державами та міжнародними організаціями, а також надання усілякого можливого сприяння їхній роботі.

Депутати закликають світову спільноту та міжнародні організації підтримати Україну в її наполяганні щодо проведення розслідування, встановлення всіх винних, їхнього належного покарання, повернення тіл загиблих та здійснення іранською стороною всіх компенсаційних виплат.

Верховна Рада також закликає Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) вжити заходів зі своєчасної оцінки ризиків польотів цивільної авіації з метою запобігання подібних трагедій у майбутньому, а також звертається до всіх міжнародних партнерів з пропозицією спільно розробити для цього дієві політичні й технічні механізми.

Парламент звертається до органів державної влади України із закликом повною мірою інформувати суспільство про результати розслідування катастрофи.

Закон і Бізнес