Закон і Бізнес


Під контролем донорів


№2 (1456) 18.01—24.01.2020
3066

Аби підвищити незалежність державного органу, над ним потрібно поставити контролерів з-за кордону. Тоді він не зазнаватиме неналежного впливу і тиску.


Ось така сентенція зародилася в авторів проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення боротьби з корупцією» (№2714). І, що дивно, у представників не тільки партії «Слуга народу», а й «Європейської солідарності» та «Голосу».

Для посилення боротьби із корупцією вони радять надати більше різноманітних гарантій працівникам НАБУ і поставити над ними наглядачів, яких запропонують міжнародні донори, тобто організації, які дають Україні гроші на цю саму боротьбу.

Саме цим експертам доручать два роки проводити аудит ефективності діяльності бюро. Мовляв, на «своїх» можуть чинити суттєвий політичний вплив, а з-за кордону нам дадуть кристально чесних перевіряльників.

Одночасно вибіркову оцінку окремих кримінальних проваджень проведуть і щодо працівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які здійснювали процесуальне керівництво в розслідуваннях НАБУ. І якщо аудитори встановлять, що вони це робили неправильно, то відзначать це у своїх висновках, і керівництву САП доведеться робити оргвисновки.

«Вишенька на торті» — право директора НАБУ або його заступника без дозволу суду запитувати від банків, установ, підприємств чи організацій інформацію про операції та правочини будь-яких фізичних та юридичних осіб. Без будь-яких пояснень чи обґрунтувань — щоб було…