Закон і Бізнес


«Кнопкодаство» стало кримінальним злочином — Президент підписав закон


13.01.2020 17:31
3973

Відтепер народних депутатів будуть штрафувати за неособисте голосування на суму від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Відповідні норми містить закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України» (у редакції проекту № 2148), який сьогодні підписав Президент Володимир Зеленський, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу Президента України.

Цей закон був прийнятий Верховною Радою 19 грудня 2019 року. Він встановлює кримінальну відповідальність за умисне здійснення народним депутатом на пленарному засіданні Верховної Ради голосування замість іншого народного депутата (неособисте голосування).

У цьому зв’язку документом доповнено Кримінальний кодекс України статтею 3642 «Здійснення народним депутатом України голосування замість іншого народного депутата України», якою передбачено кримінальну відповідальність за неособисте голосування з санкцією у вигляді штрафу від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Закон України «Про статус народного депутата України» доповнено новою статтею 39 «Відповідальність народного депутата України за невиконання своїх обов'язків».

Змінами до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» встановлюється порядок притягнення народного депутата до відповідальності, а саме, частина першу статті 28 доповнюється пунктом 91, стаття 37 доповнюється частиною сьомою, а також частину третю статті 47 буде викладено у новій редакції.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон і Бізнес