Закон і Бізнес


Житло за компанію

Молодих мігрантів селять із пенсіонерами заради досвіду


№1 (1455) 12.01—17.01.2020
Річард ОРАНДЖ, DW
2909

У Швеції запустили незвичайний інтеграційний проект: місцеві люди похилого віку і молоді мігранти житимуть в одному домі. Умова для заселення одна — готовність спілкуватися між собою.


Проект SаllBo у шведському місті Гельсингборг був розроблений для того, щоб позбавити самотності літніх людей, а заразом — пришвидшити процес інтеграції іноземців. У будівлі — 31 квартира для пенсіонерів і 20 — для іноземців віком від 18 до 25 років. Причому половина квартир призначена для іммігрантів, які приїхали до Швеції ще дітьми і без супроводу родичів.

Назву проекту можна перекласти як «жити в компанії». Нові сусіди зобов’язалися спілкуватись одне з одним не менше від двох годин на тиждень, а допомагає їм у цьому спеціальний «соціальний координатор».

Розрахунок на те, що, живучи і працюючи поряд з літніми шведами, молоді мігранти ліпше розумітимуть шведське суспільство і набудуть практичних навичок, які зазвичай діти отримують від своїх батьків.

Квартири тут маленькі, проте в будинку багато спільного простору. На кожному поверсі є дві вітальні, які були перетворені на художню майстерню, кімнату для занять йогою, бібліотеку, кімнату для настільних і комп’ютерних ігор, тренажерний зал.

Проект зацікавив не тільки літніх шведів, але і молодих. Поки що він розрахований на два роки, після чого муніципальна компанія вирішить, чи продовжувати його.