Закон і Бізнес


Мегаполіс під контролем

За кинутий недопалок китайців позбавлять квитка на потяг


Китайці настільки звикли дотримуватися порядку, що навіть черги на посадку не порушують.

№1 (1455) 12.01—17.01.2020
3353

Китай — світовий лідер з розвитку технологій «розумного міста». Ці системи борються зі сміттям, заторами і злочинністю. Але вони створюють і небачені раніше можливості для контролю.


Шеньчжень — важливий промисловий і транспортний центр, частина величезного економічного регіону в дельті Перлової річки. Зараз усі автобуси і таксі в місті з 12-мільйонним населенням — електричні, пише Бі-Бі-Сі.

Та лише 30 років тому це було рибальське село серед рисових полів. Все змінило створення першої економічної зони, куди були допущені іноземні інвестори.

Такі мегаполіси потребують нових підходів до контролю за дорожнім рухом та іншими сферами міського життя. Маленькі помилки в невеликому місті — викинута під ноги обгортка, гучна музика, перехід дороги на червоне світло — стають серйозними проблемами в мегаполісі.

Китайська відповідь: система соціального кредиту, де громадян заохочують за гарну поведінку і карають за погану. Вже цього року мільйони китайців не змогли купити квитки на потяг або літак. Це покарання за провину — від куріння в потягу до проїзду за простроченим квитком.

Зараз немає централізованої системи, і соціальний кредит громадян регулює місцева влада.

Нині у Піднебесній налічують 662 великих міста, з них 160 — мільйонники. Серед планів на майбутнє — створення 19 гігантських міських агломерацій і першого у світі суперміста з населенням понад 40 млн осіб.