Закон і Бізнес


Гетманцев: оподаткування квадратних метрів — таке ж Середньовіччя, як оподаткування вікон


11.01.2020 18:14
4553

В Україні можуть змінити базу оподаткування нерухомості, застосовуючи той самий підхід, що діє при оподаткуванні землі — податок буде залежати не від площі, а від вартості нерухомого майна.


Про це заявив Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі Радіо НВ, передає «Закон і Бізнес».

За його словами, використовувати у якості бази оподаткування нерухомості квадратні метри — такий самий середньовічний анахронізм, як оподаткування в залежності від кількості вікон.

Цей підхід, на думку Гетманцева, несправедливий, адже два об’єкти однакової площі можуть мати зовсім різну вартість. «Тому мені здається, що більш справедливим є підхід, який сьогодні діє при оподаткуванні землі, коли є певна нормативно-грошова оцінка землі і відповідно від цієї оцінки власник сплачує податок до бюджету», — сказав він.

Д. Гетманцев наголосив, що на сьогодні в розпорядженні Фонду держмайна вже є база, яка може використовуватися для оцінки вартості об`єктів нерухомого майна. Необхідно цю базу вдосконалити і тоді вона буде слугувати для визначення об`єкту оподаткування нерухомості.

Голова парламентського комітету додав, що відповідні податкові зміни зараз напрацьовуються в парламенті, а вже з початку 2021 року вони можуть набрати чинності.

 

Закон і Бізнес