Закон і Бізнес


РАУ роз’яснила процедуру відчуження частки в статутному капіталі АО


10.01.2020 09:59
3461

Адвокатське об’єднання має письмово повідомляти РАР про зміни складу учасників впродовж трьох днів з дня внесення відомостей до ЄДР.


Про це йдеться у Рішенні РАУ від 13.12.19 на звернення адвоката, передає «ЗіБ» з посиланням на НААУ.

Рада адвокатів України зазначила дві основні позиції процедури відчуження частки в статутному капіталі АО:

- Порядок утворення, діяльності, реорганізації та ліквідації адвокатських об’єднань, структура, функції, порядок витрачання коштів, права та обов’язки керівних органів, порядок їх обрання, та інші питання, що належать до їх діяльності, регулюються статутом відповідного об’єднання. Якщо у адвокатського об’єднання немає статутного капіталу, і воно – некорпоратизоване, то порядок виходу учасника повинен бути прописаний у статуті відповідного адвокатського об’єднання.

- Якщо у адвокатського об’єднання є статутний капітал, який поділений на частки між учасниками, то відчуження відбувається згідно порядку, який прописаний у статуті відповідного адвокатського  об’єднання, та цивільного законодавства України.

Статтею 15 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначено, що адвокатське об’єднання є юридичною особою, створеною шляхом об’єднання двох або більше адвокатів (учасників), і діє на підставі статуту. Державна реєстрація адвокатського об’єднання  здійснюється в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», з урахуванням особливостей, передбачених профільним законом.

Про створення, реорганізацію або ліквідацію адвокатського об’єднання, зміну складу його учасників адвокатське об’єднання протягом трьох днів з дня внесення відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців письмово повідомляє відповідну раду адвокатів регіону.

Що стосується переліку документів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, в тому числі щодо відчуження частки в статутному капіталі, то вони зазначені в абзаці першому частини четвертої статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань».

Закон і Бізнес