Закон і Бізнес


РАУ не підтримала ініціативу дозволити адвокатам працювати приватними виконавцями


09.01.2020 12:03
4115

Суміщення адвокатської діяльності з виконанням функцій приватного виконавця неминуче призведе до порушення зазначених правових засад, які носять системний інституційний характер.


Такого висновку дійшла РАУ, розглянувши звернення  народного депутата Олександра Качура щодо поданого ним законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо створення передумов для посилення захисту прав стягувачів)» (№2531), передає «ЗіБ».

Законопроект передбачає внесення змін до профільного закону  про адвокатуру. Зокрема, надати адвокату право суміщати адвокатську діяльність з діяльністю приватного виконавця, та надати помічнику адвоката також право суміщати роботу в адвоката з роботою помічника приватного виконавця, якщо адвокат-роботодавець має статус приватного виконавця.

У висновку щодо проекту закону РАУ послалася на ключові принципи адвокатської діяльності та вказала на їхні розбіжності із законом, який регулює діяльність органів  та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень.

«Адвокатська діяльність та діяльність приватних виконавців мають різні інституційні функції (надання правничої допомоги та примусове виконання рішень відповідно), які не підлягають суміщенню одним суб‘єктом. Натомість, приватні виконавці, маючи приватно-правову організацію діяльності, реалізують публічну (державну) функцію по забезпеченню виконання судових чи інших обов’язкових до виконання рішень. Кожна з цих функцій оперує відмінним (приватно-правовим або публічно-правовим інструментарієм) та може виконуватися виключно з одночасним зупиненням іншої в порядку, передбаченому  чинним законодавством», — йдеться у висновку РАУ.

РАУ наголошує на тому, що принципи, на яких ґрунтується адвокатська діяльність та діяльність приватних виконавців, є протилежними (як то конфіденційність та уникнення конфлікту інтересів в адвокатській діяльності та гласність та відкритість виконавчого провадження та його фіксування технічними засобами).  Також адвокатська діяльність не підлягає контролю з боку держави, натомість контроль за діяльністю приватного виконавця здійснюється Міністерством юстиції України шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Також вказано на те, що інформація або документи можуть втратити статус адвокатської таємниці лише за письмовою заявою клієнта, проте розголошення, витребування чи вилучення документів виконавчого провадження не поширюється на випадки проведення перевірок діяльності приватних виконавців Міністерством юстиції України.

Закон і Бізнес