Закон і Бізнес


Мінфін пояснив, чому не виконано Держбюджет-2019 за доходами


Виконання доходів до загального фонду державного бюджету за 2019 рік

03.01.2020 13:28
4831

За результатами 2019 року доходи загального фонду Державного бюджету склали 96,9% від розпису. Невиконання планових показників у Міністерстві фінансів пояснюють кількома чинниками.


Відповідні дані Державної казначейської служби щодо попередніх результатів бюджетного 2019 року оприлюднила прес-служба Кабміну, передає «Закон і Бізнес».

Ключовими чинниками, які не дозволили виконати планові показники за доходами Державного бюджету, стали наступні:

Доходи від ПДВ з ввезених на територію України товарів було виконано на 89,6% від річного плану через міцніший обмінний курс гривні, нижчу ціну на газ та повільніші темпи зростання імпорту товарів, ніж враховано в бюджеті, звільнення з січня 2019 року від оподаткування ПДВ імпорту сонячних батарей та вітряків, зменшення обсягу розмитненого імпортного природного газу.

Доходи від акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів становили 79,8% від річного плану, що пов’язано передусім зі зниженням обсягів виробництва тютюнових виробів та частковим задоволенням попиту на тютюнову продукцію шляхом зменшення залишків готової продукції на складах.

Від рентної плати за користування надрами та інших ресурсів надійшло 80,1% від розпису. Нижчі за планові надходження пояснювались нижчим видобутком газу, зниженням середньої митної вартості імпортного природного газу, зниженням ціни природного газу для забезпечення побутових споживачів та виробників теплової енергії, міцнішим курсом гривні, ніж було враховано в бюджетних показниках на 2019 рік.

У цілому за результатами 2019 року доходи загального фонду Державного бюджету зросли на 5,5% до 879,8 млрд грн.

Закон і Бізнес