Закон і Бізнес


Положення про Систему BankID: НБУ оприлюднив проект


02.01.2020 17:08
4137

Українські банки фінансово заохочуватимуть приєднуватися до Системи BankID НБУ, яка надає можливість дистанційної ідентифікації клієнтів фінансових установ для отримання ними адміністративних та комерційних послуг.


Відповідні пропозиції містіться у проекті постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про Систему BankID Національного банку України», передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу НБУ.

З метою ширшого використання Системи BankID НБУ, Нацбанк пропонує оновити нормативні акти, що регулюють діяльність цієї системи. Зокрема, пропонується надавати можливість абонентам-ідентифікаторам (банкам) монетизувати передачу даних на користь абонентів-надавачів послуг, які дистанційно надають комерційні послуги (адміністративні послуги залишаться безкоштовними). Плата стягуватиметься не з користувача, а безпосередньо з абонента-надавача послуг.

Таким чином, у банків з’явиться додатковий стимул для підключення до системи. На сьогодні до системи BankID НБУ підключені 11 банків – АТ «Альянс», АТ «Банк ФОРВАРД», Акціонерний банк «Південний», АТ «ПУМБ», Monobank (АТ «Універсал Банк»), АТ «Ощадбанк», АТ «Кредобанк», АТ АБ «Радабанк», АТ  «Мотор – банк», ПАТ «Банк Восток», АТ «Ідея Банк», ще низка банків (у тому числі АТ КБ «Приватбанк») знаходяться на етапі підключення.

Проект опубліковано для громадського обговорення. Зауваження та пропозиції до проєкту Постанови приймаються до 02 лютого 2020 року на поштову та електронну адресу Національного банку України.

Закон і Бізнес