Закон і Бізнес


Правники просять не скасувати всі акти СРСР та УРСР, а замінити на нові


28.12.2019 16:10
6412

Комітет АПУ вимагає доопрацювання законопроекту про скасування дії актів СРСР та УРСР на території України, щоб скасування всього масиву актів не призвело до появи прогалин у законодавстві.


Про це йдеться у відкритому зверненні Комітету АПУ з конституційного права, адміністративного права та прав людини до членів Комітету ВРУ з питань правової політики, передає «ЗіБ» з посиланням на АПУ.

Правники наполягають на тому, щоб повернути проект закону «Про внесення змін до статті 3 Закону України «Про правонаступництво України» № 2605 на доопрацювання.

Законопроектом запропоновано встановити, що закони та інші акти органів державної влади і управління Союзу РСР та Української РСР не діють на території України. Винятками є:

— Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р.;

— Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р.;

— акти, що стосуються Криму, адміністративно-територіального устрою України та державного кордону України;

— акти, що стосуються членства Української РСР в міжнародних організаціях;

— акти, якими надано згоду на обов’язковість міжнародних договорів, укладених Союзом РСР або Українською РСР;

— акти організаційно-розпорядчого характеру та індивідуальних актів.

Разом з тим правники звернули увагу на наявність низки суттєвих ризиків, які несуть запропоновані законопроектом положення.  Скасування всього масиву актів УРСР та СРСР, чинних наразі, за їх словами, може призвести до появи прогалин у законодавстві. Наприклад, прийняття на заміну Житловому кодексу Української РСР оновлених Кодексів до 1 листопада не є гарантованим, що може призвести до неможливості реалізації і захисту прав людини.

Натомість, в Комітеті звернули увагу на  менш ризикований підхід – визнати нечинними закони СРСР та УРСР саме внаслідок прийняття нових законів на заміну:

«Іншим підходом є прийняття акту про визнання такими, що втратили чинність конкретно визначені акти УРСР, СРСР. У такому випадку, перелік таких актів є зрозумілим і ймовірність появи прогалин зводиться до мінімуму, якщо і зовсім не зникає», — йдеться у зверненні.

Закон і Бізнес