Закон і Бізнес


Витрати на процес

Скільки доведеться заплатити за звернення до адмін᾽юстиції у 2020 році


№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
Ірина БАКУТА, начальник відділу аналітично-статистичної роботи Сьомого апеляційного адміністративного суду
9589
9589

З 1 січня 2020 року збільшуються ставки судового збору, що пов’язано зі зміною розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.


У ч.1 ст.1 закону «Про судовий збір» дано визначення поняття судового збору. Його стягують на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих рішень, передбачених у законі. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Судові витрати — це передбачені в законі витрати (кошти) сторін, інших осіб, що беруть участь у справі, понесені ними у зв’язку з розглядом справи й ухваленням рішення, а у випадках звільнення від сплати зазначених людей це витрати держави, які вона несе у зв’язку з вирішенням конкретної справи.

Розмір збору визначається залежно від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється на 1 січня календарного року. Відповідно до ст.7 закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2102 грн. Це на 181 грн. більше, ніж на початок 2019-го.

У ст.4 закону «Про судовий збір» установлено розміри ставок збору. Його стягують у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — в процентному співвідношенні до ціни позову й фіксованому розмірі.

У разі подання позову майнового характеру збір розраховується у відсотках від ціни позову. Ціна позову — це грошове вираження майнових вимог позивача. Її треба визначити тільки відносно майнових вимог.

Варто мати на увазі, що ставки збору розрізняються за категоріями платників (фізичні особи, фізичні особи — підприємці, юридичні особи) та підвищуються у випадку звернення до кожної вищої судової інстанції.

Відповідно до ч.1 ст.4 закону «Про судовий збір» збір установлюється:

• у відсотковому співвідношенні до ціни позову;

• у фіксованому розмірі (здебільшого визначаються мінімальний та максимальний можливі розміри).

Таким чином, збільшення торкнулось усіх категорій справ: майнового й немайнового характеру.

Водночас нагадаємо, що закон містить перелік заяв та клопотань, за подання яких судовий збір не справляється. Також передбачені пільги у вигляді звільнення від сплати збору для окремих категорій позивачів та заявників (ст.5 закону). Також, з урахуванням майнового стану сторони, суд може відстрочити або розстрочити сплату збору на певний строк.

Для полегшення процесу розрахунку збору існує розроблений на замовлення Державної судової адміністрації сервіс із метою спрощення процедури сплати. Щоб скористатися ним, зайдіть на веб-сайт «Судова влада» або ж сайт потрібного вам суду, потім знайдіть розділи «Судовий збір»,  «Онлайн-оплата судового збору». Далі на екрані з’являється онлайн-таблиця ставок збору. Щоб розрахувати суму, необхідно вибрати відповідний варіант із таблиці (наприклад, за поданням до суду позовної заяви майнового характеру). Після цього з’явиться віконце з пропозицією ввести суму позову для розрахунку відповідної суми збору.

Для формування онлайн-квитанції треба ввести такі відомості: ПІБ, адресу, ідентифікаційний номер платника податків і дату платежу. Платіжні реквізити й необхідна сума для перерахування збору будуть сформовані автоматично.

З таблицею «Ставки судового збору з 1.01.2020 для адміністративного судочинства» можна ознайомитись на нашому сайті.