Закон і Бізнес


КСУ визнав неконституційним позбавлення мандату за прогули та «кнопкодавство»


27.12.2019 17:49
3900

Конституційний Суд України визнав неконституційним законопроект Президента про додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата.


Конституційний Суд України надав Висновок у справі за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) (№ 1027) вимогам статей 157 і 158 Конституції України, передає «ЗіБ».

У Висновку зазначається, що спробу встановити відповідальність нардепа за порушення припису частини третьої статті 84 Конституції України стосовно особистого голосування на засіданнях Верховної Ради України можна вважати такою, що має легітимну мету. Водночас запропонована в законопроекті формула передбачає надання судові повноваження встановити лише сам факт того, мало місце чи ні «неособисте голосування».

Автоматична втрата мандата (без рішення Верховної Ради України) народним депутатом на підставі встановлення судом лише самого факту будь-якого «неособистого голосування» – безвідносно до характеру дії народного депутата, обставин, за яких такий факт мав місце, без установлення природи особистої участі народного депутата та без урахування того, що стосовно поведінки народного обранця можуть виявитися обставини пом’якшувального характеру – не відповідатиме вимозі домірності.

КСУ вважає, що будь-яке втручання в права людини навіть за наявності легітимної мети, всупереч вимозі домірності, неодмінно спричинятиме скасування або обмеження прав і свобод людини.

Конституційний Суд України наголошує, що запропонована законопроектом редакція статті 81 Конституції України, якою пропонується вилучити з пункту 6 її частини другої слова «виборчого блоку політичних партій», встановлює на конституційному рівні заборону на утворення виборчих блоків політичних партій, хоча відповідно до Конституції «виборчий блок політичних партій» є окремим інститутом. У Висновку Суду зазначається, що у разі ухвалення запропонованої законопроєктом зміни до Конституції України громадяни України втратять свої права, які їм прямо або опосередковано гарантовано статтями 38 та 81 Конституції України.

У запропонованій в законопроекті редакції статті 81 Конституції України пункт 7 її частини другої передбачає, що повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі: «7) відсутності його без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету ВРУ, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії». Конституційний Суд вважає, що запропонована Законопроєктом вимога не є домірною переслідуваній меті, природа санкції має відповідати тяжкості правопорушення. Крім того, поняття «без поважних причин» має оцінний характер, що не відповідає критеріям чіткості, однозначності, передбачності, як того вимагає юридична визначеність – складова принципу верховенства права.

Таким чином, у Висновку констатується, що законопроект не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України та відповідає вимогам частини другої статті 157, статті 158 Конституції України.

Висновок Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Закон і Бізнес