Закон і Бізнес


Увага дорожча за гроші,

або Як вибрати новорічний подарунок, який сподобається


Люди куди більше вдячні за подарунки, про які вони самі попросили, ніж за те, що вибрали ви.

№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
Тіффані ВЕН, Бі-Бі-Сі
4702

У Великій Британії середня сім’я витрачає на подарунки до Різдва близько £500. І хоча процес дарування часто приносить нам задоволення, точно передати теплі почуття до людини не так просто.


Психологи радять перш за все не переживати через ціну. Хоча може здаватися, що вона показує уважне ставлення, в одержувачів подарунків ціна зазвичай ніяк не впливає на ступінь удячності.

Важливо оцінити довгострокову перспективу подарунка. Навіть якщо обличчя друзів і родичів, яким вручається річна передплата на послуги онлайн-кінотеатру, не відобразять бурхливої радості, це не означає, що такий подарунок не оцінять. Він якраз сподобається, адже ним можна користуватися цілий рік!

Забудьте про унікальність і оригінальність. Концентруючись на якихось унікальних рисах людини, ми ігноруємо решту аспектів її бажань і потреб. І в результаті купуємо непотрібне.

Людям завжди простіше вибрати щось для себе, пояснюють психологи. Якщо у вас є щось спільне з людиною, купіть їй те, що відображає вашу схожість. Шанси на те, що це сподобається, відразу зростуть.

Урешті-решт прямо спитайте в людини, чого вона хоче, або дайте вибрати зі списку можливих подарунків.

І не розмірковуйте надто довго над подарунком. Навіть якщо ви подаруєте щось не дуже потрібне близькій людині, вона все одно оцінить, що ви про неї думали. І спробує зрозуміти, що було у вас у голові, коли ви вибрали саме цей подарунок.