Закон і Бізнес


Під ялинкою з колегами

Як святкують корпоративи співробітники німецьких фірм


Завадити загальній гармонії може лише одна традиція — промова директора.

№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
Ксенія ПОЛЬСЬКА, DW
4291

Різдво на німецьких підприємствах починається не у свят-вечір і навіть не за тиждень до нього. Річ у тому, що передріздвяний місяць у німців розписаний заздалегідь.


За даними організаторів різдвяних свят, кожен третій співробітник німецьких підприємств любить ходити на різдвяні корпоративи. Інші радіють, якщо з нудних посиденьок удається вшитися. Але буває й інакше.

Ефект несподіванки спричиняє, наприклад, обмін подарунками від «таємних добродійників». До цієї гри (Wichteln) готуються заздалегідь: кожен член колективу отримує папірець із ім’ям працівника, якому він таємно повинен підготувати подарунок до Різдва. Усі згортки підписують і складають на стіл. А щасливі одержувачі так ніколи й не дізнаються, хто ж позбавився свого магніта на холодильник.

Інша поширена гра — речова лотерея (Tombola). Кожен учасник повинен купити лотерейний квиток, його вартість, як правило, не перевищує €5—10. Протягом вечора лоти з номерами учасників урочисто виймають з барабана й володарі квитків отримують призи. Якщо вам не сподобається приз, можете тихо помінятися з іншими «жертвами» лотереї.

Збори від лотереї часто йдуть на добродійність — упорядкування дитячих садків або будівництво ігрових майданчиків.

Утім, на будь-якому корпоративі головне, щоб вам було приємно й цікаво з колегами, а колегам — з вами. І добре б, звичайно, не тільки на різдвяному вечорі, а й у будні, які настануть після свят.