Закон і Бізнес


Обмежена відкритість


№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
6899

Бажання зробити судові процеси якомога відкритішими має узгоджуватися з гарантіями поваги до приватного життя та вимогами Кримінального процесуального кодексу.


Як повідомляє прес-служба Касаційного кримінального суду, на цьому наголошувалося під час заходу «Транспарентність та верховенство права», організованого проектом «Відкритий суд».

Так, у КПК передбачено, що однією із засад кримінального провадження є гласність і відкритість процесу та його повне фіксування технічними засобами. Крім того, якщо раніше обов’язковою була тільки аудіофіксація засідання, то із січня 2019 року вимагається застосування відеозаписувальних технічних засобів.

До того ж закон дозволяє особам, присутнім у залі засідань, представникам ЗМІ проводити фотозйомку, відео- та аудіозапис без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених у законі. Натомість, не кожен позивач, наприклад у цивільній справі, яка стосується питань його особистого життя (розірвання шлюбу, стягнення аліментів тощо), виявить бажання, щоб усе озвучене під час судового засідання стало відомим суспільству.

У кримінальному процесі забезпечення відкритості має свої особливості. Зокрема, це стосується збереження таємниці досудового слідства, а також порядку дослідження доказів і забезпечення об’єктивності свідків, які ще не були допитані. Якщо розгляд справи транслюватиметься онлайн, то одні свідки зможуть дізнатися, які показання давали інші.