Закон і Бізнес


Тримай поліс удома


№51-52 (1453-1454) 28.12—10.01.2020
116937

За відсутність при собі страхового поліса водіїв не каратимуть. Тож у поліцейських стане на один привід менше, аби чіплятися до водіїв. Проте штрафи за неоформлення страховки підвищать.


Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (№2651) має кілька напрямів.

Так, передбачається скоротити з 90 до 60 днів базовий строк, протягом якого страховик зобов’язаний прийняти рішення стосовно здійснення виплати.

Також мають намір закріпити чинні сьогодні мінімальні страхові суми — 130 тис. грн. щодо майна та 260 тис. грн. щодо життя та здоров’я на одного потерпілого. Проте підвищаться суми компенсацій у разі смерті та моральної шкоди — до 40 і 15 мінімальних зарплат відповідно. Розмір страхового відшкодування розраховуватиметься на дату настання страхового випадку, а загальна сума всіх виплат не зможе перевищувати страхової суми за кожним видом відшкодування.

За страховиків, які пішли з ринку або перебувають у процесі банкрутства, платитиме МТСБУ. Це дозволить потерпілому отримувати гроші вчасно у випадку зволікання страховика або його неплатоспроможності.

Удвічі зростуть і штрафи за відсутність у водія чинного договору цього виду страхування — до 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн.). Але перевірятимуть це не за наявністю поліса на лобовому склі, а за електронною базою.