Закон і Бізнес


Дисципліна для Феміди


№50 (1452) 21.12—27.12.2019
4100

Депутати сейму схвалили проект реформи судової системи, що викликав суперечки й масові протести. Серед іншого в документі йдеться про покарання для суддів, наприклад за виступи в соціальній мережі.


Депутати правлячої партії «Право і справедливість» уважають, що це допоможе справитися з «анархією та хаосом» у судах. Поправки розширюють, зокрема, повноваження надзвичайної контрольної палати Верховного суду в частині врегулювання справ у випадках оспорювання статусу судді або його повноважень вершити правосуддя.

Також передбачено запровадження дисциплінарної відповідальності суддів за дії чи бездіяльність, які можуть перешкоджати або істотно ускладнювати функціонування судової системи. До таких віднесено й оскарження призначення судді, пише Euronews.

У самій «ПіС» переконані, що «мутація, звана статусом суддів, сильно послаблює верховенство закону», оскільки дозволяє законникам вирішувати, що є законом, а що ні. У той же час в опозиції відзначають, що таким чином влада намагається позбутися невгодних служителів Феміди.

З протестом виступила і Європейська комісія, яка запропонувала заморозити роботу над проектом для аналізу. У результаті документ був трохи пом’якшений, але робота над ним продовжилася. Тепер його відправлять на розгляд до сенату, а після того — до президента.

Напередодні в різних містах пройшли демонстрації протесту проти закону про «дисциплінування суддів». А Верховний суд виступив із заявою, що всі запропоновані зміни загрожують незалежності судової системи й навіть можуть призвести до виключення Польщі з Європейського Союзу.