Закон і Бізнес


«Не зіркою єдиною»,

або Чи вдалося перетворити Liga: Zakon Awards 2019 на премію, зіставну з «Оскаром»


Відкриваючи конверт, Зоя Ярош повідомила, що була приємно вражена фаховими досягненнями деяких компаній.

№50 (1452) 21.12—27.12.2019
Аміна БЕКМІРЗАЄВА
5614

Скандали довкола різних рейтингів, якими щедро відзначилась осінь-2019, поставили перед правничою спільнотою питання про потрібність та адекватність таких заходів. Адже визнання професійних досягнень, яке почало перетворюватися на ярмарок марнославства, не додавало шани серед колег і не впливало на думку клієнтів.


Домашня робота

Адекватною відповіддю на ці події стало запровадження незалежним учасником юридичного ринку власного рейтингу Liga: Zakon Awards 2019. Його засновники поставили перед собою завдання не перетворитись на заштатну премію, яку будуть обожнювати виключно через те, що правники полюбляють яскраві статуетки. Тож довелося докорінно змінювати підходи до оцінювання та кількість переможців.

Першою новацією стала зміна принципів голосування. Вперше члени журі оцінювали анкети, не маючи можливості бачити ні назву компанії, ні персоналії правників. Через це вся увага була прикута до правової концепції та якості роботи.

«Бути членом журі — дуже відповідальна робота, яка займає певний час. Взагалі конкурс непоганий: добре, що можна було ознайомитись з конкретними справами та визначити, чи є ця фірма кращою. Тож номінант, який добре підготував заявку, мав шанс справити гарне враження не брендом і назвою, а описом своєї участі у справі, поясненням, у чому полягають новизна, складність, унікальність. Ті, хто відповідально і творчо підійшов до заповнення анкет, отримали вищий бал. Інші отримали нижчий бал за формальний підхід», — поділився своїми враженнями керуючий партнер ЮФ «Салком» Едуард Трегубов.

«Марнославство — це улюблений гріх диявола, проте для правників це просто професійна хвороба», — зазначив керуючий партнер АО Juscutum Артем Афян. Тож, на думку ведучих, немає нічого дивного в тому, що компанія, яка вже 28 років супроводжує діяльність найбільш вимогливої та професійної аудиторії — правників, зробила доволі очікуваний крок та запровадила власний рейтинг.

Церемонію нагородження відкрило подружжя — Марина (голова ради директорів «Ліга:Закон») і Сергій Бондаренки (президент групи компаній «Ліга»). Як пояснив останній: «Ми просто займалися тим, що називається стартапами. Технології змінились, але незмінним є наше прагнення бути корисними найвибагливішій аудиторії — юристам. Адже ви першими запитуєте те, про що інші ще не навіть не знають».

«Ми не стоїмо на місці. Ми — за розвиток і нові сенси, адже постійна співпраця з аудиторією, яка має витончений смак, добре відчуває інновації та постійно генерує нові ідеї, змушує бути кращими», — наголосила М.Бондаренко.

Після цього подружжя анонсувало новинки, які невдовзі будуть представлені правникам. Виявляється, що запровадження рейтингу — це перший крок до більш глобального проекту. Так, уже розпочато роботу над більш системним продуктом, який повинен об’єднати всі компанії та споживачів. Адже це дасть змогу знайти їм одне одного. Тож оцінка ефективності правового співтовариства в цьому процесі є лише першим кроком.

«Якщо є спільнота, є і мірило її якості — традиційний офлайновий рейтинг», — зауважила М.Бондаренко. Вона пояснила, що рейтинг формувався за трьома головними критеріями: об’єктивність, прозорість та незалежність. Разом з тим є і четвертий — інновації. Тож рейтинг 2020 року буде заснований на новому підході: у планах — створення бази знань. М.Бондаренко запевнила, що цей юридичний каталог уможливить отримати об’єктивний зріз юридичного ринку. Відкриті дані, експертиза та компетенція, клієнтські відгуки дадуть змогу юристам відстежувати свій репутаційний портрет і тим самим управляти репутаційними ризиками.

«Цього року ми маємо номінацію «Медіа-визнання року», переможця якого в реальному часі обере Semantrum, який вміє виділити сутність та її тональності. Наступного року таких номінацій буде більше. Нам здається, що це неймовірно цікаво!» — зауважила вона.

Ігристі урочистості

Далі перейшли до урочистостей. Тож для оголошення переможців рейтингу на сцену запрошували членів журі, які ділилися враженнями.

«Позитивно оцінюю появу ще одного рейтингу і як член журі можу запевнити, що це чесний конкурс. Ми оцінювали анонімні анкети, керуючись лише інформацією, яку надали номінанти. Приємно вразила глибина низки номінантів: навіть шкода, що ці анкети бачили тільки ми — про такі успіхи варто заявляти світові», — повідомила президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош. Робота зайняла два дні: вона розділила адвокатів та юридичні компанії, щоб не змішувати враження, тож для неї дуже зручною була можливість користуватися системою в будь-якому місці з будь-якого пристрою.

«На жаль, деякі номінанти безвідповідально поставились до конкурсу, навівши лише загальні цифри: кількість справ і розмір стягнутих коштів, за що і отримали мінімальні оцінки від мене, — пояснив свою позицію керуючий партнер АО «Скляренко, Сидоренко і партнери» Олександр Скляренко. — Особливо приваблювало те, що номінанти описували свою правову позицію, як вони змогли довести її в суді, як це має вплинути на практику. Якщо ж було зазначено номер справи, я міг ознайомитися з усім процесом у реєстрі. Я суворий суддя, але таким номінантам я ставив високий бал».

О.Скляренко наголосив, що деякі технічні недоліки не зменшують заслуг організаторів, і висловив вдячність за гідне проведення першого такого заходу. «До цього ми не брали участі в українських рейтингах, але, оскільки «Ліга:Закон» відкрила учасникам методологію, яка дала розуміння, на чому має базуватися оцінка, а саме оцінювання проводилось конфіденційно, я із задоволенням увійшов до складу журі», — зауважив О.Скляренко.

«Дайте мені слово, доки всі при пам’яті», — пожартував перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, підіймаючись на сцену для оголошення переможців номінації. Тримаючи інтригу, він зазначив, що «Світське життя», яке показують по телебаченню, не є таким, а своїм дітям він не радить дивитися на медіа-зірок. «Бо в них немає статків», — провадив М.Непран. На його думку, засновники нової премії поставили перед собою амбітну мету — створити захід, який стане справжнім «юридичним Оскаром» і їм це вдалося. Адже від початку відбору і до моменту вручення нагород все було організовано на найвищому рівні.

Такої ж думки дотримувалися і гості, які за келихом шампанського обговорювали, що організація церемонії на такому високому рівні майже знівелювала всі попередні рейтинги та заходи. А запровадження нагороди за медіа-визнання компаній в умовах реального часу повинне стимулювати юридичні компанії та правників обережніше ставитися до своєї репутації та почати активно вибудовувати медіа-стратегію.

Після завершення офіційної частини гості мали нагоду не тільки поспілкуватись, а й насолодитись концертом Джамали. А також загадати собі видатних досягнень у 2020 році, які були б гідні такої премії.