Закон і Бізнес


В 7 ААС повідомили про зміни щодо повернення справ після апеляції до першої інстанції


21.12.2019 17:04
4354

Відповідно до статті 326 КАС України справа повертається до суду І інстанції у 15-денний строк.


Як повідомили «ЗіБ» в 7ААС, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення справи» від 2 жовтня 2019 року № 142-IX внесено зміни до статей Кодексу адміністративного судочинства, що регулюють це питання.

Відповідно до статті 326  КАС України (у попередній редакції) після закінчення апеляційного провадження матеріали справи, крім тих, що зберігаються виключно в електронній формі, повертаються до суду першої інстанції, який її розглядав, у п’ятиденний строк з дня вручення постанови (ухвали) учасникам справи. Тобто основним аспектом  виконання вимог статті 326 була наявність підтвердження про вручення постанови (ухвали) учасникам процесу, що значно сповільнювало оперативне повернення справ до суду І інстанції.

Натомість  02.10.2019 статтю 326 КАС України викладено у новій редакції, відповідно до якої адміністративна справа після закінчення апеляційного розгляду у п’ятнадцятиденний строк повертається до суду першої інстанції, який її розглядав.

Проаналізувавши зміни цієї норми, можна сказати, що підтвердження  про вручення  постанови (ухвали) учасникам процесу не потрібно. Згідно з умовами статті 326 ключовим є те, що справа повертається до суду І інстанції у 15-денний строк.

Закон і Бізнес