Закон і Бізнес


В АПУ висловили зауваження щодо змін до Кодексу законів про працю


21.12.2019 17:14
5730

Комітет АПУ з трудового вважає, що зміни до Кодексу законів про працю України, які передбачені законопроектом «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав звільнення» (№ 2584) створюють загрози реалізації прав громадян на працю.


Про це йдеться у зверненні Асоціації правників України до Верховної Ради України, передає «ЗіБ».

У зверненні Комітет АПУ зазначив, що підтримує ідею реформи трудового законодавства та осучаснення підходів та пропонує долучити потенціал правників, які об’єднані інтересами у сфері трудового права, до розробки проекту Трудового кодексу чи іншого кодифікованого акту.

Правники вважють, що законопроект передбачає істотне розширення підстав для припинення трудового договору, що може мати позитивний вплив на адміністрування кадрової роботи. Але — цінність антидискримінаційних положень законопроекту розвінчується непропорційним зниженням рівня гарантій права на працю. Одне іншому не повинно заважати, підкреслили правники.

Скасування чинної редакції ст. 43, 43-1 КЗпП та внесення змін до ст. 247 КЗпП утворює ситуацію правової невизначеності, оскільки законопроектом не вносяться зміни до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», відзначають у Комітеті.

Суттєво зменшуються гарантії збереження робочого місця, встановлені для вагітних жінок і матерів дітей віком до 3-х років.

Комітет АПУ вважає, що формулювання змін та пропозицій потребують доопрацювання та комплексного уточнення. Оскільки, зазначені зміни є дуже суперечливими та можуть спричинити соціальні конфлікти та зростання кількості трудових спорів.

Відтак, Комітет з трудового права просить повернути  законопроект №2584 на доопрацювання та провести широке громадське обговорення запропонованого документу.

Закон і Бізнес