Закон і Бізнес


Внесено зміни до закону про трансплантацію


20.12.2019 16:16
3662

В Україні буде створено Державну інформаційну систему супроводу трансплантації анатомічних матеріалів людині.


Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (у редакції проекту № 2457), передає «Закон і Бізнес».

Закон встановлює, що Державна інформаційна система супроводу трансплантації складається з Єдиної державної інформаційної система трансплантації та Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. Ціллю інформаційних систем є передусім ведення реєстру донорів і реципієнтів, надання підтримки при прийнятті рішень з питань трансплантації.

Документом встановлено, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), але не пізніше 1 січня 2021 року положення цього Закону щодо використання вказаної системи для організація надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

Законом визначено поняття «діяльність, пов’язана з трансплантацією», а також внесено зміни в частині регулювання трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, які дозволять налагодити механізм взаємодії з реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин за кордоном та використовувати недержавні реєстри для наповнення національної бази даних донорів гемопоетичних стовбурових клітин.

Законом замінено центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією на координаційний центр з питань трансплантації — спеціалізовану державну установу, яка виконує функції у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, яка утворюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Закон і Бізнес