Закон і Бізнес


Через невмотивованість рішень ВККС троє суддів уникнули звільнення


20.12.2019 14:31
2786

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про відмову у задоволенні подань ВККСУ про звільнення трьох суддів з посад через невмотивованість рішень Комісії.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-центрі судової влади.

Вища рада правосуддя 19 грудня 2019 року вирішила відмовити у звільненні на підставі підпункту 4 пункту 16¹ розділу XV «Перехідні положення» Конституції України:

Ліани Курило  – з посади судді Харківського апеляційного адміністративного суду;

Станіслава Рички  – з посади судді Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області;

Богдана Саніна  – з посади судді Окружного адміністративного суду міста Києва.

Як пояснили в ВРП, виражена в балах оцінка судді за критеріями професійної етики та доброчесності, зазначена в рішенні ВККС, не є вмотивованою, оскільки не відображає повною мірою рівень цих характеристик судді.

Правова позиція ВРП обґрунтовується рішенням Конституційного Суду України від 21 .06.2011 № 7-рп/2011, Рекомендаціями щодо ефективного впровадження Основних принципів щодо незалежності судових органів. У пункті 7.1 документа вказано, що особливо уважно слід ставитися до формулювання умов, за наявності яких припиняється перебування судді на посаді, важливо мати вичерпний перелік підстав для засвідчення нездатності судді продовжувати роботу на посаді.

На переконання Вищої ради правосуддя, обґрунтування вмотивованості прийнятого рішення лише дискреційністю повноважень та виключною компетенцією ВККСУ не може вважатися достатнім, оскільки рішення, наслідком якого може бути звільнення судді з посади, повинно бути об’єктивним та повною мірою висвітлювати інформацію щодо професійної, особистої компетентності судді, його здатності підвищувати свій фаховий рівень та здійснювати правосуддя у суді відповідного рівня, а також щодо відповідності судді етичним та антикорупційним критеріям.

Закон і Бізнес