Закон і Бізнес


В АПУ відзвітували про діяльність комітетів


19.12.2019 16:31
2150

В Асоціації правників України підбили підсумки роботи комітетів за 2018 — 2019 рр. та розповіли про найголовніші досягнення.


Як повідомили «ЗіБ» в АПУ, всього упродовж каденції відбулося 374 засідань комітетів, серед яких пальму лідерства розділили Комітет з кримінального та кримінально-процесуального права на чолі з Євгеном Солодком — 55 заходів та Комітет з податкового та митного права, який очолює Тетяна Лисовець — 35 засідань.

В Асоціації вважають, що рекордного успіхи вони добились з втіленням 39 GR-ініціатив.

Так, Комітет з цивільного, сімейного та спадкового права на чолі з Іриною Мороз звертався до Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування щодо проблем у сфері надання послуг із використання допоміжних репродуктивних технологій.

Успішно налагодив активну співпрацю з ВР щодо вдосконалення системи законодавства України у сфері ІВ Комітет з інтелектуальної власності. Так, 19 вересня Комітет звернувся до Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука щодо питання про стан виконання Мінекономрозвитку функцій з формування та реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності. 26 вересня відбулася зустріч представників Комітету та заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Дмитра Романовича. Вже 15 листопада Кабінет міністрів звільнив керівництво органів, що регулюють відносини у сфері інтелектуальної власності.

16 грудня 2019 року у Верховній Раді відбулися слухання щодо побудови ефективної системи охорони ІВ в Україні — вперше з 2007 року. У кулуарах ВР була присутня Рада Комітету АПУ з інтелектуальної власності, а його очільник Олександр Мамуня виступив із доповіддю щодо недоліків у низці законопроєктів.

Комітет з медичного права на чолі з Мариною Слободніченко звернувся до Голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи з пропозицією змін до законопроєкту №1076 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель». Вже 23 вересня Комітет ВРУ підтримав ініціативу, яка дозволяє купувати гемопоетичні стовбурові клітин (ГСК) без тендерних процедур.

Комітет з корпоративного права та фондового ринку та його Голова Анна Бабич успішно втілили ініціативу з удосконалення Закону про антирейдерство.

Так, 25 вересня 2019 року Комітет закликав народних депутатів розглянути зміни до законопроєкту № 1056-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності». Члени Комітету наголошували, що запропоновані зміни є шкідливими для бізнес-клімату та не вирішують проблеми рейдерства. Окрім того, вони суттєво обмежуватимуть укладення правочинів із частками ТОВ.

Зауваження Комітету були враховані: вже 3 жовтня законопроєкт був схвалений депутатами у другому читанні, а 21 жовтня підписаний Президентом України Володимиром Зеленським.

Лідером за кількістю звернень у законодавчій роботі є Комітет з конкуренційного права на чолі з Олександром Вознюком. На їх рахунку 17 звернень за каденцію до Антимонопольного комітету України з пропозиціями до змін у законодавстві. Більшість з них була успішно імплементована.

Закон і Бізнес