Закон і Бізнес


Урівняні у відставці


№50 (1452) 21.12—27.12.2019
8257

Неможливість для судді визнання його заслуг, а також неоднакові умови обрахунку стажу є дискримінацією, що підриває авторитет судової влади в цілому.


Аби подолати такий негатив, три нардепи від фракції «Слуга народу» запропонували проект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (№2597). Насамперед пропонується дозволити відзначати роботу суддів, але виключно державними нагородами.

Також до стажу роботи пропонується зараховувати не необхідний для зайняття певної посади, а весь наявний стаж (досвід) роботи, який має особа на момент призначення суддею. Однак — не більше ніж 10 років для суддів усіх інстанцій, а не тільки касаційної, як тепер. Відповідно, право на відставку суддя отримає за наявності 20 років такого стажу, з яких мінімум 10 він має носити мантію.

Рівні правила в зарахуванні стажу є цілком логічним кроком. Щоправда, це суперечить меті, заявленій авторами проекту, які стверджують, що наявні норми дозволяють судді піти у відставку, маючи критично малий фактичний стаж роботи в третій гілці влади. Адже в пропонований спосіб буде значно розширено коло осіб, які отримають право на відставку. А обмеження спрацюють хіба що стосовно окремих членів ВРЮ, ВРП та ВККС.