Закон і Бізнес


Не довіряєш? Плати!


№50 (1452) 21.12—27.12.2019
6538

Оскільки з новим Трудовим кодексом поки що не складається, інтереси роботодавців спробують захистити шляхом точкових змін. Зокрема, ввести нові підстави для звільнення та позбутися впливу профспілок на процес звільнення працівників.


Ці ідеї група нардепів від «Слуги народу» реалізувала у проекті «Про внесення змін до внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо додаткових підстав звільнення» (№2584). Головна мета — дати право новим власникам підприємств без проблем позбутися деяких працівників.

Так, наступного ж дня після зміни власника юридичної особи можуть залишитися без роботи керівник, його заступники та головний бухгалтер. Також з ініціативи роботодавця людину можна буде звільнити за розголошення комерційної таємниці, недотримання вимог щодо охорони праці і навіть через втрату довіри до неї.

Щоправда, в останньому випадку працівника слід завчасно попередити про те, що йому більше не довіряють: максимум — за 90 днів, якщо він пропрацював у цього роботодавця понад 10 років, мінімум — за 15 днів, якщо з моменту працевлаштування не минуло 6 місяців. Але можна домовитися, щоб працівник погодився звільнитися і наступного дня, якщо йому заплатять компенсацію в розмірі подвійного заробітку за цей строк попередження (в чотирикратному розмірі, якщо не питати його згоди).

Втім, проект не містить навіть натяку, що вважатиметься «втратою довіри». Проте, щоб не було із цим клопоту, із КЗпП прибирають необхідність отримання згоди профспілки на звільнення.

Також вилучається вимога працевлаштовувати вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років, у випадках реорганізації чи ліквідації організації або в разі закінчення дії строкового трудового договору.