Закон і Бізнес


Мертві бджоли не гудуть


№50 (1452) 21.12—27.12.2019
4826

Підтримку пасічникам держава вирішила надати у вигляді попереджувальних СМС і штрафних санкцій щодо порушників. Але, судячи з усього, жало проблеми шукають не там.


У проекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту та розвитку бджільництва» (№2537) зазначається, що мотиви його подання — зростання показників смертності бджіл за останні 2 роки. Такі зміни відбулись унаслідок використання аграріями пестицидів для стало можливим, як сформульовано в пояснювальній записці, унаслідок «недосконалості чинних законів». Проте заборонити аграріям використовувати пестициди на законодавчому рівні автор не наважився. Натомість запропонував зобов’язати їх завчасно надсилати СМС-повідомлення про обробку ділянок і штрафувати за завдану шкоду.

Проте перед тим ще необхідно зареєструватися пасічником (таких сьогодні кілька тисяч із 400 тис. реальних) та повідомляти про переміщення своїх бджіл у органи місцевого самоврядування. Утім, з огляду на положення проекту система оповіщення розрахована на якісь казкові села — ідеального аграрія, ідеального пасічника й посередника між ними — ідеального сільського старосту.