Закон і Бізнес


Столичне працевлаштування

РСГС визначилася з очільником київського госпсуду


Суддівські кадри, №4 (991) 22.01—28.01.2011
2980

Рада суддів господарських судів делегувала ще одного суддю з м.Донецька на керівну посаду до іншого регіону країни. «Господарники» одноголосно підтримали кандидата, а всі його потенційні конкуренти добровільно відмовилися від боротьби.


Форсування Дніпра

За традицією останніх часів,  пріоритет на головування в  господарських судах надають вихідцям з Донецька. Так, Дніпропетровський апеляційний госпсуд у грудні очолив Ігор Темкіжев, який до цього керував Господарським судом Донецької області (на його місце ненадовго і прийшов Артур Ємельянов). Водночас у львівській госпапеляції почав головувати Олександр Тупицький, переведений до Галичини з Куйбишевського районного суду м.Донецька.
Лише 20 грудня минулого року А.Ємельянов став головою Господарського суду Донецької області, однак попрацювати на цій посаді йому довелось менше місяця.
Справа в тому, що 13 січ¬ня Верховна Рада погодилася на переведення Василя Саранюка, голови Госп¬суду м.Києва, до Вищого господарського суду. Таким чином, звільнилась одна з адмінпосад у третій гілці влади.
Операція з надання А.Єме¬льянову рекомендації для призначення на нову адмінпосаду пройшла доволі швидко. 14 січня його перевели до столиці. Потім, відповідно до правил роботи РСГС, хтось мав би внести його кандидатуру до кадрового резерву. Право висувати своїх претендентів на крісло очільників місцевих госпсудів мають їхні колективи та голови відповідних апеляцій. Колишнього донеччанина рекомендував очільник Київського апеляційного госп¬суду. Без проблем РСГС додала нового претендента до кадрового резерву.

Іншого бути не може

Звертає на себе увагу той факт, що у кадровому резерві вже перебували двоє претендентів на очолення київського госпсуду — Едуард Шевченко і Лариса Іванова. Однак обоє написали заяви до РСГС про те, що наразі не готові обійняти посаду голови суду, а тому не бажають зайняти крісло.
Під час надання рекомендацій І.Темкіжеву та О.Тупицькому 7 грудня минулого року на засіданні РСГС відбувався справжній конкурс. Конкуренти претендентів розповідали, чому саме вони мають очолити суд.
Однак з того часу багато чого змінилося. Судді, схоже, зрозуміли, що з претендентами, яких спершу переводять до їхнього колективу, а потім відразу подають до кадрового резерву, конкурувати немає сенсу. Так, 24 грудня РСГС рекомендувала на посаду голови Господарського суду Луганської області Любов Іноземцеву. Інші претенденти на це крісло конкурувати з нею не наважилися.
Таким чином, розглянувши кандидатуру А.Ємельянова, РСГС проголосувала за надання йому рекомендації. Тепер справа за Вищою радою юстиції, яка, швидше за все, підтримає це рішення уже 25 січня.
Водночас Господарський суд Донецької області залишається без керівництва. Можливо, високе крісло отримає член РСГС Олександр Попов. На минулому засіданні ради його рекомендували на посаду за¬ступника голови цього суду. Цілком можливо, що замість нього до ради прийде новий суддя. Голова РСГС Олександр Удовиченко за¬значав, що, швидше за все, так буде врегульовано досить складну ситуацію. Тож якщо О.Попову все-таки доведеться піти, то чому б не на вищу посаду?

Олексій ПИСАРЕВ