Закон і Бізнес


Інфляція оцінки


№48 (1450) 07.12—13.12.2019
5032

Упродовж 3 останніх років місцеві бюджети втрачали по 2 млрд грн. через одне положення Податкового кодексу. Воно закріпило на 6 років незмінність нормативної грошової оцінки землі.


Нардеп із фракція «Слуга народу» Зіновій Андрійович уважає це несправедливим. Адже відповідно до вимог ч.1 ст.103 Бюджетного кодексу «надання державою податкових пільг, які зменшують доходи місцевих бюджетів, має супроводжуватися наданням додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію відповідних втрат доходів місцевих бюджетів». Однак таких компенсацій на місцях не побачили.

Тому парламентар пропонує колегам унести зміни до ПК (№2561), виключивши п.9 підр.6 розд.XX. Адже ним заморожена індексація нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення аж до 2024 року.

Натомість саме цей показник використовується для визначення плати за землю, що спрямовується до місцевих бюджетів. Якщо цю плату не узгоджувати з інфляцією, то на місцях не вистачатиме коштів на придбання необхідних товарів і послуг, ціна на які щороку зростає.