Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 49/2019. Анонс публікацій


13.12.2019 16:15
3292

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес №49/2019, 14 – 20 грудня 2019 р.


Чому сучасному судді доводиться нелегко та чи буде покладено край постійним реформам у судовій системі? Як це — переїхати з окупованої території всім колективом на нове місце? Про те, що болить і що загартовує, напередодні Дня працівників суду «ЗіБ» розповіла суддя Касаційного адміністративного суду, заслужений юрист України, к.ю.н. Раїса ХАНОВА.

 

Налагодження партнерських відносин стає однією з найважливіших передумов діяльності інституцій на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громаді й державі загалом. Причому загальна тенденція така, що співпраця в межах досягнення певної мети, вирішення конкретних завдань чи тривале партнерство передбачають об’єднання й координацію не лише зусиль, ресурсів, а й рівний статус кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності. Як пройшов перший об’єднавчий форум бізнесу, правників і журналістів, читайте у матеріалі «Інтегральність як передумова успіху».

 

Ані професійний досвід, ані знання та бездоганна репутація не допоможуть стати членом нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Кандидатам насамперед потрібно потрафити представникам міжнародних організацій. Докладніше про умови проведення конкурсу —статті «Зовнішній відбір».

 

Повноцінний захист особи в кримінальному процесі не можливий без взаємодії зі засобами масової інформації, упевнений член правління Асоціації адвокатів України, партнер АО Barristers Олексій Шевчук. Цьому, власне, і була присвячена дискусія на Kyiv Criminal Law Forum. Що потрібно знати адвокату про взаємодію з медіа в кримінальному провадженні, читайте у статті «Процесуальна комунікація».

 

Кодекс з процедур банкрутства не є межею досконалості, він — результат політичного компромісу, зазначили його розробники. Тепер питання в тому, чи зможе кодекс покращити економічну ситуацію в державі з огляду на наявні недоліки. Докладніше про це — у статті «Експериментальне банкрутство».

 

Автомобіль прокурора потрапив під арешт, але він поклопотався, щоб машину повернули. Засідання у справі відкладали навіть після того, як власник залізного коня спробував заплатити. Про те, як суддя не дістав догани, читайте у матеріалі «Тягуча гума відповідальності».

 

Вітчизняна Феміда — це люди різних поколінь і різного рівня знань. Попри це, вони мають дотримуватися принципу єдності судових рішень і забезпечувати додержання свобод навіть для тих, хто їм не симпатичний. Докладніше про конференцію «Захист прав людини через суддівську освіту», читайте у статті  «Школа відповідальності».

 

У Запоріжжі урочисто відкрили реконструйовану будівлю Шевченківського районного суду. Тепер тут кожен суддя, принаймні поки що, матиме свій зал засідань, обладнаний усім необхідним. Які тепер комфортні умови в установі, дізнаєтесь у статті «Справедливість із комфортом».

 

Під час розслідування кримінальних проваджень стосовно спеціальних суб’єктів, зокрема суддів, працівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Національного антикорупційного бюро допускали одну й ту саму типову помилку. Як наслідок, суди, включаючи Верховний, визнавали здобуті докази недопустимими. Проте Вищий антикорупційний суд, усупереч висновкам ВС, зайняв протилежну позицію. Докладніше про  наслідки недотримання порядку притягнення до кримінальної відповідальності, розповів у матеріалі «Усе починається з підозри…» АНДРІЙ ЛЕОНОВ, юрист, м.Дніпро.

 

Новації прийнятих законів покликані захистити економічні права найменших українців та убезпечити від можливого порушення цих прав з боку дорослих. Утім, попри зрушення, питання отримання аліментів дотепер гостро стоїть для більшості розлучених. Як зміна розміру аліментів позначається на погашенні наявної заборгованості, пояснили у статті «Позов у інтересах дітей» АЛЛА РУБАНЕНКО, помічник судді Зарічного районного суду м.Сум та ГАННА ШЕЛЄХОВА, голова Зарічного районного суду м.Сум.

 

2 грудня Конституційний Суд України оприлюднив рішення №11-р/2019 щодо офіційного тлумачення положень ст.151-2 Конституції. При цьому залишив поза увагою раніше висловлені позиції, однак, ймовірно, мав на увазі фактичні обставини, які стали підставою появи і подання, і самого рішення саме зараз. Докладніше про рішення КСУ, розповіла у статті «Парадокс конституційного рівня» МАРИНА СТАВНІЙЧУК, член Венеціанської комісії від України у 2009—2013 рр. 

 

Поняття «довірча власність» — не нове для українського законодавства, воно тривалий час закріплене в Цивільному кодексі. Проте лише з кінця жовтня 2019 року цей інститут почав існувати як вид забезпечення виконання зобов’язань. Про переваги застосування такого способу забезпечення, розповіли у матеріалі «Альтернатива іпотеці»  ІРИНА КАЛЬНИЦЬКА, адвокат, партнер GOLAW та ЯН НЕЧВАЛЬ, адвокат, юрист GOLAW.

 

Недавно прийняті законодавчі зміни уможливили для власників підприємств створення корпоративної структури на свій смак. Виявляється, що це впливає на збільшення прибутків. Як корпоративне структурування збільшує прибутки, читайте у статті «Ігри товариств».

Закон і Бізнес