Закон і Бізнес


Інтегральність як передумова успіху

На Закарпатті відбувся перший об’єднавчий форум бізнесу, правників і журналістів


Закарпаття може вказати напрям подальшого розвитку всіх трьох груп громадянського суспільства

№49 (1451) 14.12—20.12.2019
Іван ПРАВДІН
6940

Налагодження партнерських відносин стає однією з найважливіших передумов діяльності інституцій на шляху досягнення спільних цілей, запорукою важливих змін у громаді й державі загалом. Причому загальна тенденція така, що співпраця в межах досягнення певної мети, вирішення конкретних завдань чи тривале партнерство передбачають об’єднання й координацію не лише зусиль, ресурсів, а й рівний статус кожної зі сторін та спільну відповідальність за результати діяльності.


В основі політики — запит суспільства

7 грудня в Мукачеві на об’єднавчий форум зібралися представники бізнесу з України, Польщі та Румунії, а також адвокати, журналісти й науковці. Близько сотні учасників обговорили основні кроки на шляху до побудови ефективної комунікації. Ініціаторами нового формату взаємодії спільноти виступили Асоціація захисту прав правників і Мукачівська міськрайонна спілка підприємців.

Як розповів голова оргкомітету заходу — керівник ради адвокатів Закарпатської області Олексій Фазекош, унікальність цього форуму полягає не лише в тому, що вперше під одним дахом зібралися представники громади абсолютно різних напрямів, а й у тому, що всі вони, навіть за наявності різних політичних уподобань та інтересів, виступили за консолідацію зусиль у налагодженні рівного діалогу з владою. «Такого в Україні не було майже ніколи, та й не дуже прослідковується десь у країні тепер, — зауважив він. Проте зарубіжний досвід показує, що це є цілком можливим, і перший такий форум, проведений на Закарпатті, довів життєздатність тези на практиці».

Оскільки у світі нині відходять від принципу протистояння, є надія, що мукачівський форум покаже, що новий вид взаємодії є можливим як на рівні інституцій у межах одного сектору (наприклад між організаціями громадянського суспільства) так і між різними секторами: громадою, органами влади й місцевого самоврядування, правоохоронними органами, бізнесменами, донорськими організаціями, засобами масової інформації та ін. Адже очевидно, що це дасть можливість залучити якомога більше необхідних ресурсів, відтак — охопити широкий спектр соціальних, економічних, природоохоронних, інформаційно-комунікаційних та інших завдань, подолати умовні та реальні бар’єри для задоволення важливих суспільних потреб.

Крім іншого, конструктивна співпраця органів влади й місцевого самоврядування з організаціями громадянського суспільства завжди була ознакою демократичної держави, де саме потреби суспільства лежать в основі державної політики.

Зв’язки на всіх рівнях

У свою чергу «третій сектор» сприяє підконтрольності держави суспільству, налагодженню публічного взаємозв’язку громади й органів влади на засадах відкритості, публічності й партнерства. Співпраця громадського сектору з бізнесом не лише сприяє активізації та розвитку його соціальної відповідальності, а й об’єднанню зусиль навколо спільних завдань (наприклад розвитку території: окремої ділянки, усього міста, регіону, держави в цілому). Однак партнерство між цими секторами буде можливим тільки тоді, коли громадські організації працюватимуть прозоро, чітко розуміючи ті зміни, яких вони хочуть досягнути, і позиціонуватимуть себе не як «прохачі» («дайте нам грошей, бо ми хороші»), а як рівні партнери.

Урешті-решт співпраця громадських організацій та засобів масової комунікації теж має будуватися на засадах відкритості. Основною її умовою є відсутність «бізнес-складової». У разі налагодження діалогу обидві сторони мають розуміти, що ключова точка перетину їхніх інтересів лежить не в тому, щоб одні отримали матеріал, а інші — гроші за його розміщення, а в підвищенні рівня поінформованості суспільства про можливі шляхи вирішення актуальних питань.

І за умови налагодження конструктивної взаємодії влади, громади та підприємців можна буде говорити про соціальне партнерство в управлінні життям суспільства. Делегація правників Італії, яку очолював керівник Ради ордену дипломованих правників і бухгалтерів Рима доктор Мауріціо Лорі, особливо відзначила те, що в Україні намагаються вибудувати діалог на такому рівні, отже, можна впевнено говорити, що набутий досвід є унікальним навіть на всеукраїнському рівні.

Співпраця стала можливою завдяки тому, що була побудована на інтегральному принципі, переконаний О.Фазекош. Нагадаємо, що справжня інтегральність — це те, що ми можемо вивчити з аналогових систем, з ідеалістичних або замкнутих природних станів, де кожна частина залежить від усіх інших частин. Вони всі абсолютно взаємопов’язані безліччю зв’язків на різних рівнях. Кожна частина визначає всі інші. Це своєрідна голографічна, аналогова схема, де одночасно відбуваються вхід, вихід та інші стани, а тому не можна сказати, хто перший, хто останній та що за чим слідує.

Водночас це система, в якій кожен відчуває абсолютно всіх, як самого себе. Це долучення всіх до єдиного процесу в такому вигляді, що на інтереси кожної частини взагалі не зважають, береться до уваги тільки робота всієї системи. Вона визнається головною.

Чи стане перший об’єднавчий форум саме таким прикладом інтегральності — покаже час. Але, вочевидь, не може не тішити, що цьому сприятимуть і на рівні місцевої влади, і фахівці з-за кордону, і бізнес-спільнота, і різноманітні медіа.

Уміння слухати

Зрозуміло, що партнерські відносини не існують відразу в довершеному вигляді. Їх треба вибудовувати, ураховуючи зацікавленість усіх сторін і ймовірні ризики. При цьому одним із важливих елементів налагодження діалогу залишається ефективна комунікація — уміння слухати й чути, обмінюватися інформацією, поширювати спільно прийняті ключові меседжі.

Тож за підсумками обговорень учасники заходу проголосили та підписали меморандум про співпрацю, що має сформувати ряд нових практик і механізмів діалогу громади та влади.

В остаточному варіанті документа за співпрацю відповідатимуть: Асоціація захисту прав правників, Рада адвокатів Закарпатської області, Мукачівська міськрайонна спілка підприємців, Закарпатська організація Національної спілки журналістів України, юридичний факультет Ужгородського національного університету, редакція газети «Закон і Бізнес», Асоціація судових репортерів України, Всеукраїнське об’єднання правників «Маємо право» та ТРК «М-Студіо».

Підписанти меморандуму визнали, що найважливішими факторами для налагодження партнерських відносин повинні бути:

Це партнерство, що відповідає ознакам якості, будується на зацікавленні кожної зі сторін у результаті спільної діяльності. Проте чи не найбільшим досягненням можна вважати формування нової моделі громадянського суспільства, здатного активізуватися навколо вирішення актуальних проблем. Саме це і є головним здобутком першого об’єднавчого форуму в Мукачеві.

 

ПРЯМА МОВА

Ганна ФАЗИКОШ,
голова Закарпатського апеляційного суду:

— Переконана, що обрана форма взаємодії є можливою і для підприємців, і для правників будь-якої сфери, і для засобів масової інформації. Така взаємодія дозволяє визначати наявні проблеми ведення бізнесу в Україні, відшукувати можливі правові варіанти їх розв’язання, а також демонструвати це суспільству, аби громадяни розуміли, чому певна проблема вирішується, а якась — ні.

Створення таких майданчиків, крім іншого, дозволяє виокремити критичну точку, з якої треба починати розв’язання проблем, а також дає можливість почути ідеї та напрями подальшого розвитку.

Роберт ІВАНЧО,
заступник голови Мукачівської міськрайонної спілки підприємців:

— Мені приємно, що цей майданчик народився з ініціативи спілки підприємців. Ідея полягала в тому, аби підприємці мали захист від контролюючих органів через якісну правову допомогу, яку сьогодні надають адвокати, та максимальну відкритість процесів, що забезпечується засобами масової інформації. Жоден перевіряльник навіть не намагатиметься порушити законні інтереси бізнесу, який буде захищений в такий спосіб.

Підписання меморандуму може стати поштовхом для створення аналогічних майданчиків по всій державі.

Олег КАЗИБРІД,
заступник міського голови Мукачева:

— Форум є тією цеглинкою, з якої вибудовується громадянське суспільство. Його учасники — кожен у своїй сфері — працюють над розвитком країни. А коли є такі небайдужі люди, я вірю: у нашої держави є майбутнє.

Валентин БОГУНОВ,
заступник головного редактора газети «Закон і Бізнес»:

— Проблема неефективності економічних і правових реформ, що проводяться в Україні від часів здобуття незалежності, полягає в тому числі в їх точковому характері та відсутності комплексного сприйняття та розуміння взаємозв’язку процесів, що відбуваються в суспільстві.

Представник певної соціальної групи, діючи в її інтересах, насправді може шкодити державі в цілому. Так, чиновник, який через умовні копійки в податкових нарахуваннях доводить судовий спір з підприємцем до Верховного Суду, безумовно,керується завданням наповнення державного бюджету. Проте сили й час, витрачені ним, суддями та самим бізнесом, у кінцевому рахунку коштують державі сотні й тисячі гривень. Інший приклад — коли народний депутат голосує за очищення судової влади, він має розуміти, що таким чином утворюється брак законників і в разі відсутності ефективного механізму кадрового наповнення судів це призводить до паралічу третьої гілки влади, що прямо відбивається й на бізнес-процесах у державі.

У цьому плані саме спеціалізовані ЗМІ можуть відіграти роль фахового комунікатора між секторами, пояснюючи інтереси кожної соціальної групи й формуючи таким чином узгоджений та усвідомлений варіант подальшого розвитку.