Закон і Бізнес


Зовнішній відбір


№49 (1451) 14.12—20.12.2019
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
4370

Ані професійний досвід, ані знання та бездоганна репутація не допоможуть стати членом нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Кандидатам насамперед потрібно потрафити представникам міжнародних організацій.


Вищій раді правосуддя вдалося дещо згладити цю вимогу законодавця в положенні про конкурс, результатом якого має стати поява нової ВККС. Адже деякі умови дозволяють більш варіативно ставитися до думок іноземної половини конкурсної комісії.

У затвердженому положенні передбачено, що сам конкурс складатиметься з 10 етапів. Спочатку має бути опубліковане оголошення про початок процедури. Тоді в Ради суддів і міжнародних організацій буде 20 днів для подання кандидатур до складу конкурсної комісії.

РСУ має намір назвати своїх представників уже 20 грудня. Коли наші міжнародні партнери визначаться зі своїми посланцями — невідомо, але до Нового року час у них точно буде. Причому, за законом, це мають бути ті самі люди, яких свого часу пропонували до складу громадської ради міжнародних експертів. І вже ВРП самостійно обере із запропонованого списку трійцю тих, хто увійде до конкурсної комісії. Хоча вибору їй можуть і не залишити.

Утім, для прийому документів конкурсна комісія й не потрібна, це традиційно робитиме секретаріат ВРП. Крім того, слід ще дочекатися, коли колегіальний орган затвердить методологію оцінювання професійного досвіду та знань претендентів.

Вочевидь, уже після всіх свят останні складуть тести на знання права та державної мови (іноземну знати не обов’язково) й отримають у сумі до 60 балів, з яких 10 — за наявний досвід. Утім, конкурсна комісія зможе на власний розсуд оцінити доброчесність кандидатів. Ця дискреція має вкластись у 20 балів.

Із тими, хто в сумі набере хоча б 60 балів, проведуть співбесіди й додадуть ще до 10 балів залежно від їхньої готовності бути членом комісії. Прикметно, що в разі, коли ніхто з випробовуваних не набере прохідного бала, ВРП залишила за собою право знизити поріг до рівня, що «забезпечить формування повноважного складу ВККС».

Після цього буде сформовано рейтинг і визначено 14 найкращих (саме стільки членів комісії належить призначити ВРП). За рівності балів перевагу віддаватимуть суддям і суддям у відставці. І тільки на останньому етапі може спрацювати правило «зовнішнього відбору»: за рішення про рекомендування претендента мають проголосувати всі 3 іноземні експерти й хоча б один член РСУ.

Оскільки голосування відбуватиметься відкрито, то стане очевидним, якщо міжнародні організації спробують протягнути тих, хто має нижчий бал. Це може вилитись у скандал, який поставить під велике питання сам механізм зовнішнього відбору.

Та до цього етапу ще багато часу, хоча, за законом, нова ВККС має запрацювати не пізніше ніж 6 лютого наступного року.